Pr. Ionuţ-Gabriel Nastasă

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

gabriel nastasa Cântăreţul bisericesc în Moldova (prima jumătate a secolului XX)

Pr. Ionuţ-Gabriel Nastasă s-a născut pe 17 octombrie 1980 la Iaşi. A urmat cursurile Seminarului Teologic “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ (1996-2001), unde şi-a însuşit primele cunoştinţe muzicale bisericeşti cu profesorii preot Anibal Panţiru şi Pavel Lungu, apoi cursurile Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi (2001-2005), alcătuind teza de licenţă sub îndrumarea Pr. Lect. Dr. Alexăndrel Barnea. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, specializarea Dirijat cor academic, sub îndrumarea Prof. Dr. Nicolae Gîscă, iar în următorii 4 ani, şcoala doctorală din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, specializarea Muzică bisericească şi Ritual, încheiată cu susţinerea publică a tezei de doctorat Muzica bisericească în mănăstirile, parohiile şi şcolile moldoveneşti în secolul al XX-lea, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Nicu Moldoveanu.

În timpul studiilior a fost cântăreţ bisericesc la Catedrala mitropolitană din Iaşi (2001-2005), membru în unele grupuri psaltice şi corale din Iaşi, dirijor de coruri parohiale (biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu-Neamţ, biserica „Sf. Nicolae” din Popricani).

Astăzi este asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi dirijor al Corului bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al acestei instituţii academice, cu care a susţinut diverse concerte în ţară (2008-2014) şi străinătate (2009). A publicat studii de specialitate în reviste naţionale şi internaţionale, precum şi volumul de autor Protopsalţi, cântăreţi şi dirijori de cor la Catedrala mitropolitană din Iaşi (de la sfârşitul secolului al XIX-lea până astăzi), Editura Panfilius, Iaşi, 2007, reeditată într-o versiune adăugită cu titlul Pagini din istoria muzicală a Catedralei mitropolitane din Iaşi (1887-2013), Editura Doxologia, Iaşi, 2013.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult