Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

Dimineața, prin comentarii la exerciții individuale și răspunsuri la întrebări, a reieșit, printre altele, importanța igienei și a sănătății vocale, a dietei și a stilului de viață sănătos pentru menținerea capacității naturale de a interpreta.

Primul curs al Arhonte Protopsaltului Panagiotis Neochoritis s-a desfășurat sub forma unei succesiuni de întrebări din sală și răspunsuri care au vizat chestiuni tehnice, au făcut o incursiune istorică și comparativă în liturgică și au subliniat, din nou, responsabiliatea psaltului în relație cu preotul și cu credincioșii, precum și responsabiliatea pentru păstrarea tradiției și a tipicului. Cântarea psaltică are un scop didactic; simplitatea cântării permite sensurilor să pătrundă în mintea credincioșilor. Pentru a putea interpreta cântarea bisericească, pentru a înțelege ethosurile, trebuie să existe multă disciplină și dreaptă socoteală. Este foarte importantă păstrarea atenției concentrate, de aceea trebuie evitate miscările inutile. Sfatul pentru participanți a fost acela de a lucra pentru biruirea sinelui, pentru stăpânirea intervalurilor și descoperirea tuturor elementelor de finețe care există în ele. Este nevoie de școli liturgice, pentru a se imbunatăți cântarea, astfel încât oamenii să continue să vină la biserică. La al doilea curs a lucrat mai ales cu avansații, în prezența tuturor participanților, astfel încât toți au avut ceva de învățat.

După pauza de prânz, cursanții instrumentiști care au lucrat intens pe toată durata Masterclass-ului cu conf. dr. Maria Alexandru au dat un minirecital care a fost foarte apeciat de cei prezenți. De asemenea, s-a facut o ultimă repetiție la ansamblul psaltic și cursanții au primit diplomele de participare.

Seara, la ora 20, a început concertul extraordinar de muzică bizantină găzduit de Catedrala Mitropolitană din Iași. În prima parte au interpretat participanții piese pe care le-au lucrat pe durata Masterclass-ului, iar în a doua parte a interpretat corul academic Byzantion, avându-l ca solist pe pr. Alexandru Grigoras. În prezentarea concertului, Adrian Sîrbu, directorul artistic al Masterclass-ului, a rezumat semnificația acestei a douăsprezecea ediții a evenimentului și rezultatele sale.

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

Comentarii   

0 # Hi adminfabianno 13-04-2020 01:30
Your website is very interesting, i have bookmarked it.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult