Au început înscrierile oficiale pentru ediția a XI-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin de la Iași (16-20 Iulie 2018)

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

mcb17 ziua5 siteTema ediției - „Cum construim o slujbă. Rânduială, repertoriu, ritm”

Studiu de caz: Săptămâna Patimilor

 Scurtă prezentare. După 10 ediții emblematice, Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași reprezintă, fără îndoială, cel mai important eveniment din țară dedicat învățării Artei Psaltice, într-o abordare holistică, de la cursuri practice la prezentări teoretice. Evenimentul s-a bucurat anual de participarea a peste 130 de cursanți din toate regiunile țării (clerici, personal monahal, studenți, elevi, psalți, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și eclesiale), profesori, cercetători și interpreți de la universități și instituții de renume din Grecia și din România.

 Pornim mai departe pe drumul frumos și anevoios cu moștenirea valoroasă lăsată pe umerii noștri de toți invitații de marcă de până acum, în frunte cu cei doi ctitori de suflet, maestrul Lykourgos Angelopoulos alături de arhim. Justin Pârvu.

Organizatorii v-au pregătit o serie de cinci zile intense de cursuri practice și teoretice de interpretare, de tehnică vocală sau de kanonaki, precum și prezentări de paleografie muzicală. Toate vor culmina cu slujba de priveghere și Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină care va marca finalul evenimentului vineri, 20 iulie, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Cursurile practice de interpretare vor beneficia, ca în fiecare an, de cel mai mult timp alocat (4 zile), iar în acest an ele vor fi departajate de cursurile teoretice care vor ocupa doar o zi. Invitatul special care ne onorează pentru a treia oară cu prezența sa este domnul Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos de Constantinopol, o personalitate complexă și fascinantă, imaginea Dascălului ce reunește dedicare și perseverență, cunoaștere și inspirație, sobrietate și strălucire.

Tema abordată de domnia sa anul acesta este de mult timp așteptată și vizează modul în care pregătim și construim din punct de vedere liturgic și muzical o slujbă. Vom lua parte la cursuri aplicate direct în strana bisericii alături de binecunoscutul Protopsalt, unde vom învăța cele mai importante aspecte ce țin de rânduiala din strană (tipic, cântări, gesturi etc.), de alegerea repertoriului și abordarea lui (cu alegem baza unui glas în funcție de altar și în acord cu strana stângă, cum înlănțuim cântările etc.) precum și de ritm privit stricto senso sau ca dinamică micro și macroformală (de la motivul melodic până la cel al unei cântări, al unei părți din slujbă sau al întregii slujbe).

Prezentările interactive vor fi cumulate în prima parte a evenimentului și vor asigura o componentă definitorie a acestuia, și anume partea de cercetare. Subiecte atractive precum predarea muzicii psaltice copiilor sau elemente didactice în tradiția muzicală bizantină dar teme complexe precum vechea melodie a troparului sfintei Kasiani (sec. IX) vor aduce în atenția cursanților cele mai noi cercetări ale Echipei de Paleografie Muzicală a Universității „Aristotelis” din Tesalonic și ale profesorilor și studenților Secției de Muzică Religioasă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Mult așteptatele cursuri de tehnică vocală nu vor lipsi. Tehnica vocală psaltică rămâne un domeniu pe cât de pretențios și complex, pe atât de neexplorat; bazele fundamentale ale tehnicii vocale vor fi dezvăluite cursanților grație experienței de cânt a sopranei Mihaela Grăjdeanu (Opera Națională Română din Iași).

Cursurile de kanonaki (instrument cordofon tradițional bizantin) vor fi susținute de către doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic) și sunt menite să aprofundeze lumea intervalelor scărilor bizantine cu ajutorul unui instrument special construit pentru aceasta.

Unul din evenimentele editoriale ale ediției îl va constitui lansarea la Iași a primului Chinonicar românesc cu lucrări ale dascălilor din sec. XIII-XVIII. Lucrarea reprezintă un prim volum din exegezele lui Hurmuz Hartofilax (păstrate în manuscrise autograf la Biblioteca Națională din Atena) care văd pentru prima dată lumina tiparului în limba română.

Slujba de priveghere, cea mai importantă și intensă ipostază a întâlnirii dintre dascăl și ucenicii-cursanți, vor constitui momentul sacru, de reunire în rugăciune și cânt, o ocazie intimă și discretă de a pune în aplicare cunoștințele asimilate la cursuri.

Evenimentul se va încheia cu binecunoscutul Concert Extraordinar de Muzică Bizantină dedicat publicului ieșean, care va fi susținut de Corul Mare al Participanților și de Corul Academic Byzantion. În seara zilei de 20 iulie, Catedrala Mitropolitană din Iași va fi gazda cântărilor pline de bucurie ce vor fi dedicate psalților și dascălilor ieșeni care au făcut din oralui Iași o adevărată „metropolă” a Artei Psaltice.

Inscrierile s-au finalizat! Vă mulțumim și vă așteptăm la Iași.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult