Jurnal de eveniment_ A doua zi de Masterclass

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

lansare carte Maria Alexandru foto 7 siteA doua zi a Festivalului Masterclass International de Cânt Bizantin a început cu un curs dedicat participantelor (ansamblu feminin), susținut de soprana Mihaela Grăjdeanu și de Conf. Univ. Dr. Maria Alexandru. Doamna Mihaela Grăjdeanu a subliniat importanța respirației corecte, a posturii interpretului și a articulației, împărtășind publicului câteva din tainele tehnicii canto care asigură igiena vocii și rezistența vocală. Partea teoretică a fost urmată de exerciții practice care au pornit de la un manuscris muzical al Sfintei Casia.

Cursul de interpretare al domnului Panagiotis Neochoritis a pornit de la o analiză a modului de interpretare de la strană de la slujba Vecerniei Mari și a Litiei, închinate Sfântului Atanasie Athonitul, care a avut loc la Biserica „Sf. Sava” la începând cu ora 21, în prima zi de Masterclass. Discursul său a continuat și aprofundat câteva din elementele menționate în prima zi: învățarea sistematică, pe etape, concentrarea pe elemente individuale, bucuria învățării, și lucrarea lăuntrică a psaltului.

Domnul Antonios Angelopoulos a inițiat un dialog cu sala despre ritm. Pornind de la o abordare deductivă și interactivă, prezentarea dânsului a făcut recurs la arhitectură, pictură bisericească și psihologia cognitivă modernă, reliefând caracterul integrator al ritmului (stilului) în construirea și identificarea unei unități, în cazul muzicii psaltice, unitatea pornind de la monadă (timpul prim) pentru a ajunge la o compoziție complexă.

După pauză, cercetătorul paleograf monah Filotheu Bălan și domnul Florin Leonte  au lansat volumele II și III din Doxastarul de Iacov Protopsaltul, apărute la editura Psaltic Press din București și îngrijite de Florin Leonte și Konstantinos Anghelidis.  Tot după amiază a avut loc și partea a doua a cursului opțional de kanonaki, susținut de doamna Conf. Dr. Maria Alexandru.

La cursul de ansamblul psaltic, domnul Prep. Univ. Adrian Sîrbu a abordat piesele care vor fi interpretate de către participanți la concertul final. Cursul a reliefat importanța rostirii textului cântat pe principiile retoricei pentru a îmbunătăți intervalica, făcând participanții să conștientizeze faptul că etosul unui glas este dat de starea de rugăciune vorbită din cântare.

Seara, în sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași, s-a lansat cartea doamnei Conf. Dr. Maria Alexandru (Universitatea Aristotelis din Salonic), intitulată Introducere în muzica bizantină, apărută la University Studio Press. Adresată în principal studenților, cartea nu este un Teoretikon, ci un posibil supliment la cărțile gen Teoretikon. Într-o abordare interdisciplinară, cartea include capitole de istorie bizantină, muzicologie bizantină, liturgică, imnologie bizantină, teoria muzicii și notația în perioada post-bizantină, muzică exoterică (din afara bisericii) din perioada post-bizantină, etc. Informațiilor teoretice li se adaugă o colecție de partituri și de texte, o listă de audiții, cartele mnemotehnice și reguli de bază pentru tinerii cercetători, pentru a învăța cum se scrie un eseu științific.

După o scurtă intervenție muzicală a corului academic Byzantion, condus de Prep. Univ. Adrian Sîrbu, în aceeași sală s-a desfășurat ultima întâlnire a zilei, cu domnul Panagiotis Neochoritis. Această întâlnire a avut formatul unei mase rotunde la care au participat preoți și diaconi, subiectul propus fiind discutarea problemelor cu care se confruntă parohiile sau mănăstirile, legate de partea muzicală a slujirii, și sinergia dintre stană și altar. 

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult