Imprimă această pagină

Corul Byzantion a susținut un Concert de Muzică Psaltică la Palatul Brâncovenesc din Mogoşoaia (Bucureşti)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mogosoaia siteSâmbătă, 18 august 2018, Corul Academic Byzantion a susținut Concertul de Muzică Psaltică intitulat „Tezaurul muzical din mănăstirile bizantine". Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Sărbătorii Sfinților Brâncoveni şi a fost organizat de către Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti" şi biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Mogoşoaia, în parteneriat cu Primăria Capitalei.
Repertoriul abordat a urmărit evocarea diferitelor ipostaze componistice sau imnografice reprezentative pentru marile centre monastice ortodoxe şi a constituit în acelaşi timp o invitație la o călătorie prin istoria muzicii bisericeşti răsăritene. 
 
Din cântările abordate nu au lipsit lucrări semnate de Filothei sin Agăi Jipei, mare personalitate muzicală de la curtea voievodului Constantin Brâncoveanu, dar şi lucrări (precum „Când a fost să moară Ştefan" , „Din sânul maicii mele" şi imnul de stat „Deşteaptă-te, române") care au evocat spiritul patriotic, în asentimentul sărbătorii Centenarului Marii Uniri.
 
Cu acest eveniment, se încheie şirul de manifestări ale Asociației Culturale Byzantion aferente anului bisericesc în curs, urmând ca în luna septembrie activitățile să debuteze cu participarea corului Byzantion în cadrul ediției a II-a a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi (26-30 septembrie 2018).