Corul academic „Byzantion“ a concertat în sala „Arsenal“ din Metz, Franţa, precum şi în Luxemburg

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

metz luxemburg 2016La invitaţia organizatorilor festivalului „Printemps de Maitrise“, Corul „Byzantion“ a susţinut două concerte cu titlul „L'Orient et l'Occident chantent ensemble“, alături de prestigioasele formaţii „Choeur de Chambre de Luxembourg“ şi „Choeur de la Cathedrale de Metz“.

Sâmbătă, 28 mai 2016, şi duminică, 29 mai 2016, au avut loc în catedrala oraşului Bissen (Luxemburg) şi în renumita sală de concerte „Arsenal“ din Metz două concerte de muzică bizantină şi gregoriană, care au avut ca scop interpretarea de repertorii pe tema „Din apă şi din Duh“ şi încurajarea proiectelor internaţionale de muzică sacră pentru coruri de copii. Astfel, alături de membrii Corului „Byzantion“ a concertat un grup de 10 copii selecţionaţi special pentru acest proiect.

Repertoriul interpretat. Piesele psaltice din repertoriul interpretat au vizat, în primul rând, slujba Teofaniei şi a Rusaliilor, asigurându-se o diversitate de genuri compoziţionale şi de glasuri. Printre autori amintim pe Sf. Ioan Cucuzel, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Theodor Stupcanu şi Th. Fokaefs. De asemenea, s-au interpretat piese de valoare istorică, precum Aliluia şi Prochimenul Domnul a împărăţit în stilul paleoromaic (sec. 7-13) şi Câţi în Hristos v-aţi botezat din manuscrise de la Vatican, Grottaferrata şi Messina (Italia).

29 mai - zi de tristeţe. În finalul concertelor, membrii Corului „Byzantion“ au interpretat alături de copii cântecul de jale „Luatu-s-a România“ din zona Trapezunt, ca amintire a căderii Constantinopolului la 29 mai 1453.

Proiecte de viitor ale Asociaţiei Culturale „Byzantion“

Acest turneu marchează începutul unei serii viitoare de colaborări cu formaţiile de muzică din Luxemburg şi Metz. În plan local, Asociaţia Culturală „Byzantion“ îşi propune intensificarea manifestărilor artistice prin implicarea copiilor, iar următorul proiect va fi participarea în cadrul concertului extraordinar din finalul Festivalului Masterclass de Cânt Bizantin, vineri, 8 iulie 2016.

Dorim să aducem mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, nu doar pentru binecuvântarea acordată, ci mai ales pentru susţinerea pe termen lung a proiectelor menite să valorfice tezaurul muzical naţional. Ne exprimăm totodată recunoştinţa faţă de toţi părinţii copiilor implicaţi în aceste manifestări, precum şi doamnei Raluca Zaharia, dirijorul Corului de Copii al Operei Naţionale din Iaşi.

Adrian SÎRBU

Comentarii   

0 # Test, just a testrardLomma 16-08-2019 08:43
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Test, just a testrardLomma 06-09-2019 04:11
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Test, just a testrardLomma 16-09-2019 07:36
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # ciao a tutti vengo dall Italiaitaviomo 23-09-2019 09:05
Ciao a tutti vengo dall'italia
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Test, just a testrardLomma 03-10-2019 03:11
Hello. And Bye.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # ciao a tutti vengo dall Italiaitaviomo 06-10-2019 17:02
Ciao a tutti vengo dall'italia
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult