Colocviul „Muzica bizantină în Principatele Române. 200 de ani de la Reforma Hrisantică”

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

colocviu 200 ani iasiMarți, 2 decembrie 2014. ora 18.00, a avut loc în Aula Magna a Universității de Agronomie din Iași colocviul cu tema „Muzica bizantină în Principatele Române. 200 de ani de la Reforma Hrisantică”. Evenimentul, organizat de către Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, cu Seminarul Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” și Asociația Culturală „Byzantion” din Iași, este singurul din țară dedicat celor 200 de ani de la oficializarea, la Constantinopol, a primei școli psaltice cu predare în noul sistem semiografic.

După ce Universitățile de Stat din Atena și din Salonic, în colaborare cu mitropoliile locale și cu sprijinul unor mănăstiri și asociații culturale elene au organizat importante manifestări internaționale de muzicologie, organizatorii ieșeni și-au propus, atât prin prezentări științifice cât și prin momente de interpretare psaltică, evidențierea rolului avut de către Principatele Române, prin mitropoliții, domnitorii și intelectualii români și greci ai începutului de secol XIX în acceptarea, susținerea și promovarea Noii Metode elaborate de către cei trei dascăli constantinopolitani, Hrisant de Madyt, Hurmuz Hartofilax și Grigorie Protopsaltul.

Reforma notației psaltice a însemnat pentru muzica bisericească românească o poartă larg deschisă spre mult așteptata românire a cântărilor, prin contribuția fundamentală a celor trei mari dascăli români, Macarie Ieromonahul, Anton Pann și Dimitrie Suceveanu, la care se alătură nume sonore precum Nectarie Frimu, Ghelasie Basarabeanul, Visarion de la Neamț ș.a.

Tot acum, cu sprijinul direct al luminatului și vizionarului mitropolit-cărturar Veniamin Costachi, cel care avea să reprezinte o sursă de inspirație, prin activitățile sale cultural-educaționale pentru mitropolitul muntean Dionisie Lupu, s-a făcut trecerea de la manuscris la tipăritură, de la predarea cu ajutorul dascălilor greci la învățământul exclusiv în limba română.

Despre diferențele între noua și vechea notație, despre elementele de noutate ale Reformei, despre prețuirea și jertfa adusă de dascălii și ierarhii români la propovăduirea muzicii Sfinților Părinți imnografi au vorbit profesorii invitați (monah Filotheu Bălan, pr.asist.dr. Gabriel Nastasă, lect.dr. Zamfira Dănilă, prep.drd. Adrian Sîrbu).

Mesajul muzicologic a fost potențat de sonoritățile monodice ale compozitorilor români, prin interpretările corurilor psaltice Basileus al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” și Vasiliana al Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași (dirijor diac. Mihai Ursache), Iosif Naniescu al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași (dirijor pr. Gabriel Nastasă), Floralia al Secției de Muzică Religioasă a Universității de Arte din Iași și Byzantion (dirijor Adrian Sîrbu).

Adrian Sîrbu

Materiale foto/video de la eveniment

Comentarii   

0 # Hi webmasterfelicjanoo 11-04-2020 00:01
Your page is very interesting, i have bookmarked it.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult