Pr.Conf.Univ.Dr.Florin Bucescu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pr.Conf.Univ.Dr. Florin Bucescu preot, doctor în muzică, etnomuzicolog, bizantinolog, paleograf, conferenţiar universitar la UAGE Iaşi

Studii: Liceul Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuţi, jud. Suceava (1946-1953); Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti (1953-1957 şi 1957-1960 cursuri pentru magisteriu cu examene pentru anul I); Conservatorul de muzică George Enescu din Iaşi (1962-1967); Seminarul de neogreacă al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi (1984-1987); studii de doctorat la Universitatea naţională de muzică - Bucureşti (1996-2002)

Grade:
• profesor secundar gradul I (1982)
• conferenţiar universitar, titular
• doctor în muzică (2002)

Experienţă profesională: profesor de muzică şi limba română la Iaslovăţ (Suceava) (1960-1963); profesor de muzică la Liceul Internat Costache Negruzzi, Iaşi (1967-1991); profesor de muzică vocală la Şcoala Normală Vasile Lupu din Iaşi (1991-1994) şi la Seminarul teologic Sf. Vasile cel Mare (1995-2005); asistent universitar cu statut de colaborator extern la disciplina Paleografie muzicală de la specializarea Muzicologie a Conservatorului George Enescu din Iaşi (1978-1986 şi 1992-1994); conferenţiar universitar la Academia de Arte George Enescu, Iaşi, titular la disciplinele: Muzică psaltică, Paleografie muzicală şi Metodica predării educaţiei muzicale (1994-2006).
Membru fondator al Arhivei de Folclor a Moldovei şi Bucovinei, înfiinţată de Ion H. Ciubotaru la Institutul de lingvistică Al. Philippide din Iaşi (1973-1992). Cercetător ştiinţific cu statut de colaborator extern la Arhiva de Folclor a Moldovei şi Bucovinei (Director: prof. Ion H. Ciubotaru)
Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1992); preot suplinitor la Parohia Naşterea Maicii Domnului – Talpalari, Iaşi (1997).
Fondator şi conducător al Specializării Muzică religioasă de la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie muzicală şi Teatru a Universităţii de Arte George Enescu în perioada 1992-2008 şi al modulului de Muzică religioasă de la aceeaşi instituţie.
Dirijor al corului Basileus al Seminarului teologic ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iaşi (1996-2008).
Emisiuni muzicale (de folclor şi istorie a muzicii) la Radio Iaşi, TVR Iaşi, Radio Trinitas
Comunicări ştiinţifice în ţară pe teme de etnomuzicologie, de educaţie muzicală, muzică religioasă, paleografie, istoria muzicii (peste 50 de comunicări);
Conferinţe publice privind muzica şi spiritualitatea ortodoxă (în Iaşi); concerte lecţii pe parcursul a trei decenii şi jumătate în cadrul cercului de educaţie muzicală Prietenii muzicii de la Palatul Culturii din Iaşi (circa 70).

Distincţii:
• profesor evidenţiat (1983, 1985)
• Premiul III la Festivalul de Compoziţie corală G. Musicescu, prima ediţie, Iaşi, 1988
• Premiul I pentru interpretare corală la diferite festivaluri şi concursuri ale elevilor etapele interjudeţene şi republicane) în perioada 1978-1989.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult