Lykourgos Angelopoulos

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prof. Dr. Lykourgos Angelopoulos

Profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol.

Lykourgos Angelopoulos s-a nascut la Pirgos, Ileias, în 1941. A studiat dreptul la Universitatea din Atena si muzica bizantina cu Simon Karas. Este Protopsalt al bisericii „Sfânta Irina” (prima catedrala din Atena) înca din 1982, unde a pus capat sistemului gresit de predare al lui I. Sakellaridis prin reintegrarea Corurilor de muzica bizantina. Este fondatorul si dirijorul Corului Bizantin Grec si preda muzica bizantina la Conservatorul de Stat din Atena, si la Conservatoarele „F. Nakas” si „N. Skalkotas”

Este Directorul Corului Bizantin al studentilor din cadrul Conservatorului de Stat din Atena si Presedinte al Scolilor de muzica bizantina din cadrul Arhiepiscopiilor Ileias, Rethymnis, Avlopotamou si Fthiotidos. De asemenea, colaboreaza cu Radioul National din Grecia în domeniul muzicii bizantine. Este implicat în proiecte de muzica contemporana (a interpretat numeroase lucrari ale compozitorilor M. Adamis, D. Terzakis, John Taverner, K. Sfetsas, G. Kyriakakis si altii) si este membru al echipei de cercetatori condusa de Marcel Peres, echipa care studiaza muzica veche din Occident si legaturile ei cu muzica bizantina.

Este Presedintele Centrului de cercetare a muzicii contemporane din 2005, si membru fondator al Fundatiei Culturale Balcanice „Harta lui Riga”. Între 1998 si 2007 a fost membru al Comitetului Artistic din cadrul Ministerului National al Educatiei si Religiei, si responsabil cu activitatea scolilor de muzica din Grecia. A facut imprimari in Franta de muzica bizantina, crestina timpurie, ambroziana si muzica veche occidentala. În 1994, Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului i-a acordat titlul de Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol. A fost de asemenea onorat cu titluri de catre vrednicul de pomenire Diodoros, Patriarh al Ierusalimului, de catre Biserica Ortodoxa din Finlanda, de c?tre Nikodemos, Mitropolit de Patras, Ambrosios, Mitropolit de Paronaxias, Ambrosios, Mitropolit de Karpathos si Kassos, Panteleimon, Mitropolit de Veria, Naoussa si Kampanias, Eirinaios, Mitropolit de Kisamos si Selino, si Nikolaos, Mitropolit de Fthiotida.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia si-a exprimat gratitudinea fata de domnia sa, decorându-l cu ordinul Sfântului Apostol Pavel în 2006, în timp ce Presedintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos i-a acordat onorabila distinctie a "Crucii de Argint" a Ordinului "Phoenix" în 2004.

A scris numeroase articole de muzica bizantina, iar cartea domniei sale, Les voix de Byzance, a fost publicata în 2005 în Franta. S-a remarcat în mod deosebit prin activitatile desfasurate împreuna cu membrii Corului Bizantin Grec.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult