Corul Byzantin Grec

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

ELBYX

 

A fost înființat în 1977 de către Lykourgos Angelopoulos și asociații săi. Scopul principal al corului îl reprezintă studierea și interpretarea muzicii bizantine, în forma în care a ajuns ea până în zilele noastre prin intermediul tradiției orale și scrise. În cei 30 de ani de activitate, corul a susținut peste 1000 de concerte și numeroase evenimente liturgice și alte reprezentații în Grecia, Europa (în peste 31 de țări), Asia, America și Africa. Printre aceste evenimente se numără și slujbele de la Sfânta Mănăstire din Sinai (1983), Cologne (1983), Sfânta Mănăstire a Marii Peșteri (1987), Sfânta Mănăstire Vatopedi (1992), Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Tesalonic (1993), Sfânta Mănăstire istorică din Arkadi (2000) și din Krakovia (2000), multe dintre aceste ceremonii fiind difuzate prin radio.

Anul 2000 a însemnat în special participarea Corului la Sfânta Liturghie Pan-Ortodoxă oficiată la Betleem, la Sărbătoarea Nașterii Domnului, cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creștinism. În iunie 2002, Corul a participat la un alt eveniment istoric de renume, Sfânta Liturghie care a fost oficiată pentru prima dată (după căderea Constantinopolului) în biserica „Sfântul Apolinarie” din Ravenna (secolul al VI-lea) de către un patriarh ortodox (în persoana Sanctității Sale, Bartolomeu I).

Corul a făcut numeroase înregistrări la cele mai mari studiouri de radio şi televiziune din Europa. A participat la prima interpretare a lucrării de muzica contemporană intitulată Rodanon de Michalis Adamis (lucrare inedită, premiată la concursuri internaţionale), dar şi la interpretări ale extractelor de muzică antică grecească şi creştină timpurie din Slujba celor trei tineri din cuptor, transcrisă şi reintergrata de acelaşi M. Adamis.

În 1990, Corul a început imprimarea şi publicarea lucrărilor Marelui Maistor, Sfântul Ioan Cucuzel, proiect ce a putut fi realizat cu sprijinul Fundaţiei „Alexander Onassis” care a finanţat două burse pentru doi membri ai corului, Konstantinos Angelidis şi Giorgos Konstantinou.

A participat la festivalurile din Atena şi Epidavros şi a susţinut concerte anuale între 1989 şi 1991 la teatrul antic grecesc din Epidavros. În 1991, Corul avea să concerteze pentru prima dată în Palatul Muzicii din Atena, având numeroase reprezentaţii din 1995 până astăzi. În cadrul expoziţiei Glory of Byzantium, Corul Bizantin Grec avea să susţină 3 concerte la Metropolitan Museum of Art din New York, în 1997. În ianuarie 1998, a participat la evenimentul intitulat „Greece în Britain” cu un concert dat în Queen Elizabeth Hall din Londra. În mai 2001, la iniţiativa profesorului Alexander Lingas, Corul a cântat în premieră absolută slujba Canto Vespers la Oxford (transcrisă şi refăcută de Alexander Lingas şi Ioannis Arvanitis). În august 2001, pentru a cincea oară consecutiv, Corul avea să dea concertul oficial în cadrul Congresului de Studii Bizantine din Paris împreuna cu Ansamblul Organum.

Încă din 1993, Corul Bizantin Grec a înregistrat 9 CD-uri în Franţa şi Grecia, peste 30 de casete şi cărţile Ioan Cucuzel-opere selectate, Teoria şi practica Muzicii Bisericeşti, de Giorgos Konstantinou, Antologia de Petru Efesiu şi Importanţa cercetărilor şi predării lui Simon Karas cu privire la indicarea şi transcrierea lucrării semnelor de expresie de Lykourgos Angelopoulos.

Mai multe din această categorie: Lykourgos Angelopoulos »

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult