Sfinţirea Catedralei din Moineşti

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Biserica „Sfântul Nicolae“ din Moineşti a fost sfinţită ieri de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej, lăcaşul de cult a fost ridicat la rangul de catedrală şi a primit al doilea hram.

Sărbătoarea de la Moineşti a început vineri, când, la ceas de seară, a fost adusă în procesiune şi aşezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la parohia Trifeşti, din judeţul Neamţ. Credincioşii au venit să se închine în număr mare, bucurându-se totodată şi de concertul susţinut de

Corul „Byzantion“ din Iaşi, pe scena amplasată în apropierea bisericii. Sâmbătă seara a fost adusă spre închinare şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Giurgeni, din judeţul Neamţ.
Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de credincioşi s-au adunat, ieri-dimineaţă, în curtea bisericii, pentru a participa la evenimentul pe care îl aşteaptă tocmai din 1994, când a început reconstrucţia din temelii a noului lăcaş de cult. Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de un sobor de preoţi veniţi din toate localităţile învecinate ale Moineştiului, de autorităţile locale şi judeţene şi de credincioşi.

Zilele Moineştiului
În cadrul slujbei de sfinţire, biserica a primit al doilea hram, „Naşterea Maicii Domnului“, şi a fost declarată Catedrală a municipiului Moineşti. Printr-o hotărâre a Consiliului Local, Sfânta Fecioară Maria a fost declarată Ocrotitoarea municipiului Moineşti, stabilindu-se ca, de acum înainte, Zilele Moineştiului să fie sărbătorite în duminica cea mai apropiată de „Naşterea Maicii Domnului“ - 8 septembrie. PS Ioachim Băcăuanul şi-a exprimat bucuria de a participa la aceast moment istoric din viaţa moineştenilor, vorbindu-le despre semnificaţiile duhovniceşti ale slujbei de sfinţire. „Astăzi este botezul acestei biserici, o biserică ce alternează cu trupul nostru, despre care Sf. Ap. Pavel spune că este templu al Duhului Sfânt. De aceea, astăzi aveţi posibilitatea să vă atingeţi de altarul sfinţit, pentru ca să se sfinţească astfel şi sufletele voastre. Sufletele noastre se sfinţesc atât timp cât ne deschidem inimile ca o floare, ca Dumnezeu să picure o picătură de har şi pe sufletele noastre, care se sfinţesc şi rodesc roadele Duhului Sfânt,“ a spus Preasfinţia Sa. La final, PS Ioachim a anunţat că, în fosta clinică de radiologie a oraşului, donată de Primăria Moineşti parohiei „Sf. Nicolae“, se va înfiinţa un centru social, pentru nevoile credincioşilor cu posibilităţi financiare reduse. Preotul paroh Nelu Ciobanu şi ceilalţi doi slujitori, pr. Gheorghe Aniculoaie şi pr. Daniel Enea, au primit distincţia onorifică de iconom stavrofor. De asemenea, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a înmânat distincţii de vrednicie tuturor celor care s-au implicat în construirea şi înfrumuseţarea Catedralei.

Lansarea monografiei Bisericii „Sfântul Nicolae“

În seria de manifestări religios-culturale, prilejuite de sfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae“ şi de sărbătorirea Zilelor Culturale ale muncipiului Moineşti, s-a înscris şi lansarea volumului „Monografia Bisericii «Sf. Nicolae» din municipiul Moineşti“. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 4 septembrie, la Biblioteca municipală „Ştefan Luchian“. Monografia Catedralei din Moineşti, tipărită cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, este realizată de pr. dr. Daniel Enea, lector al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, şi de Constantin Popa, masterand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi profesor de Religie la Liceul „Spiru Haret“ şi la Şcoala „George Enescu“ din Moineşti. Festivitatea de lansare a fost deschisă de pr. Costel Mareş, protoiereul Protopopiatului Moineşti. Evenimentul a reunit profesori universitari, oameni de cultură, autorităţi locale, preoţi de la parohiile din Protopopiatul Moineşti, teologi şi cadre didactice de la şcolile şi liceele din oraş. (Gheorghe-Cristian Popa)

Sursa: http://www.mmb.ro/ro/stiri/sfintirea_catedralei_din_moinesti.html

http://www.doxologia.ro/stire/20100906/sfintirea-catedralei-din-moinesti

http://www.ziarullumina.ro/articole;1363;0;44532;0;Sfintirea-Catedralei.html

http://donedelaeconomic.blogspot.com/2010/09/zilele-culturale-ale-moinestiului-2010.html

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/09/02/zilele-culturale-ale-moinestiului-2010.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult