Seară de imn bizantin în cetatea Iaşilor

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi a avut loc vineri Concertul extraordinar de muzică bizantină, care a încheiat cele cinci zile de Masterclass de Cânt bizantin, ediţia a III-a. Pentru a treia oară, manifestarea s-a bucurat de prezenţa arhontelui protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, Lykourgos Angelopoulos, și a profesorului de muzică bizantină de la Conservatorul de Stat din Atena, Georgios Konstantinou.

Universitatea de Arte 'George Enescu', în colaborare cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a organizat în perioada 5-9 iulie la Iaşi Masterclass-ul de Cânt bizantin, ediţia a III-a. Vineri seara, iubitorii muzicii bizantine au participat la un concert susţinut de cursanţii celei de-a III-a ediţii a Masterclass-ului de Cânt Bizantin, Corul “Stavropoleos” din Bucureşti, dirijat de arhid. Gabriel Constantin Oprea, Corul “Byzantion” din Iaşi dirijat de prep. univ. Adrian Sârbu, coordonatorul proiectului „Masterclass de Cânt bizantin“ şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Byzantion“, şi o parte din membrii Corului Bizantin Grec, dirijat de prof. Lykourgos Angelopoulos. La finalul manifestării, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a dat binecuvântare şi a susţinut organizarea Masterclass-ului de Cânt bizantin, a adresat celor prezenţi un cuvânt în care a mulţumit persoanelor care s-au implicat în organizarea şi derularea festivalului. “Prin intermediul celor care timp de o săptămână s-au bucurat să fie împreună, al Corului «Stavropoleos», al Corului «Byzantion», al oaspeţilor veniţi din Grecia am primit răspunsuri la întrebările pe care le avem, multe din ele nerostite. Le mulţumesc celor de faţă pentru că ne-au oferit o seară de vecernie închinată aproape în integralitate Maicii Domnului, pentru dragostea pe care o au pentru strană, pentru cânt. Cei care au cântat în această seară (n.r. vineri seara) ne-au oferit o seară de imn bizantin de înaltă clasă, adus lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi puterilor cereşti. Într-o lume frământată, agitată şi în continuă derută, stabilitatea unui cânt frumos îi dă omului speranţă. Prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universităţii de Arte “George Enescu”, a mulţumit organizatorilor care “în urmă cu trei ani au venit cu timiditate să propună organizarea acestui eveniment”, remarcând că la Iaşi “se impune realizarea unui festival de muzică sacră”. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a oferit apoi Diploma de Onoare “Ştefan cel Mare şi Sfânt” prof. Lykourgos Angelopoulos, prof. Georgios Konstantinou, prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea “Aristotelis” din Tesalonic dar şi altor persoane care au contribuit la organizarea celei de-a treia ediţii a Masterclass-ului de Cânt bizantin.

“Cinci zile de cursuri intensive”

Masterclass-ul de Cânt Bizandin la Iaşi este primul eveniment de acest gen din ţară. Dacă la ediţia de anul trecut au fost 122 de cursanţi, în acest an au participat 160 de persoane, ceea ce demonstreză râvna, interensul şi entuziasmul crescând al tinerilor iubitori de muzică. Au participat foarte mulţi monahi, monahii sau ieromonahi de la mănăstirile din Moldova, dar şi de pe Valea Oltului, din Ardeal. De asemenea, au venit studenţi din toată ţara. “Au fost cinci zile de cursuri intensive, de la 10:00 până la 21:00. Oamenii au renunţat de multe ori la masă pentru a sta şi a se bucura împreună cu invitaţii, care au realizat atât incursiuni în istoria muzicii bizantine, cât şi aspecte practice. S-au făcut repetiţii atât cu prof. Lykourgos Angelopoulos, cât şi cu prof. Georgios Konstantinou”, a spus prep. univ. Adrian Sârbu, cel care a asigurat, alături de prof. dr. Maria Alexandru, traducerile din timpul cursurilor.

Cursurile şi seminariile au fost susţinute de prof. Lykourgos Angelopoulos, prof. Georgios Konstantinou, prof. dr. Maria Alexandru, pr. conf. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte 'George Enescu' din Iași, conf. dr. Nicolae Gheorghiță de la Universitatea Națională de Muzică din București, etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Țăranului Român din București, prof. dr. Vasile Vasile etc. “Pentru Iaşi Masterclass înseamnă o întâlnire între două generaţii. Cei mai mici, iubitorii de muzică, au venit să «fure» meserie de la reprezentanţii muzicii greceşti şi a celei româneşti. Noi, cei tineri, am profitat de întâlnirea celor mai vârstnici, care şi-au schimbat din experienţele vaste pe care le au. Pe lângă faptul că echipa de lucru a câştigat din experienţă, am ascultat cu atenţie şi doleanţele cursanţilor din anii trecuţi. Pe baza acestor doleanţe şi tendinţe ne-am orientat către nevoile de cunoaştere ale cursanţilor pentru anul acesta”, a mai adăugat prep. univ. Adrian Sârbu. (Constantin CIOFU)

Sursa: http://www.mmb.ro/ro/stiri/seara_de_imn_bizantin_in_cetatea_iasilor.html

http://www.basilica.ro/ro/stiri_din_tara/masterclass_ul_de_cant_bizantin_de_la_iasi_a_ajuns_la_final.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult