SĂRBĂTOAREA SFINTEI PARASCHEVA - 2010

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere şi de mărturisire comună pentru credincioşi din ţară şi din străinătate, care vin la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale altor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.
Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Maxim Mărturisitorul care vor fi aduse de la Mănăstirea “Sf. Pavel” din Muntele Athos.


La evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în perioada 9-17 octombrie 2010, presa va avea acces pe baza legitimaţiilor de serviciu. În data de 14 octombrie 2010, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane, pe o scenă special amenajată.
Vă oferim, ataşat acestui comunicat, programul detaliat al evenimentelor prilejuite de sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva și anunțăm, și pe această cale, instituțiile de presă că, pe această temă, va avea loc o conferință de presă în data de 5 octombrie 2010, la ora 13.30, în Sala ”Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași.

Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

***

Programul hramului 'Sf. Cuvioasa Parascheva' de la Iaşi
(9 - 17 octombrie 2010)Sâmbătă, 09 octombrie :

• Orele 22.25 - Sosirea delegaţiei din Grecia cu moaştele Sf. Maxim Mărturisitorul (Aeroportul Iaşi).

Duminică, 10 octombrie :

• Orele 06.30 - Procesiune a moaştelor Sf. Cuv. Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi depunerea lor pe platoul din faţa Catedralei pentru închinare.
• Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 19.00-20.30 - Pelerinajul Calea Sfinţilor - Scoaterea în procesiune a moaştelor Sf. Cuv. Parascheva, deplasare prin oraş (Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Bis. Sf. Nicolae Domnesc - întâlnire la Biserica Sf. Nicolae Domnesc cu moaştele Sf. Maxim Mărturisitorul, B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt) şi depunerea lor pe esplanada din faţa Catedralei mitropolitane pentru închinare.

Luni, 11 octombrie :

• Orele 08.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Marţi, 12 octombrie :

• Orele 07.30-11.30: Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 11.30-12.00: Slujbă de pomenire pentru Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 12.00-13.00: Moment de evocare a personalităţii Mitropolitului Teoctist al Moldovei şi Sucevei (în Sala ”Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iași) care cuprinde:
1. Proiectarea unui film despre activitatea Patriarhului Teoctist ca Mitropolit (şi locţiitor de Mitropolit) al Moldovei și Sucevei
2. Lansarea volumului Urme în eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei şi Sucevei, publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
3. Vizitarea expoziţiei de cărţi tipărite în perioada păstoririi Patriarhului Teoctist în Moldova (vor fi expuse şi imagini cu bisericile construite sau restaurate în această perioadă)
• Orele 18.00 - Lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iaşi, a lucrării Dicţionar bilingv de termeni religioşi ortodocşi, publicată la Editura DOXOLOGIA (în două volume: român-francez şi francez-român), autor Lect. Dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizată în cadrul unui parteneriat cultural încheiat între Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Centrul Cultural Francez.
• 19.00-20.30 – Concertul anual de muzică psaltică ”Byzantion cântă pelerinilor” (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 21.00-01.00 - Slujba de priveghere în cinstea sărbătorii Aducerii moaştelor Sf. Ap. Andrei la Iaşi (Vecernia, Litia şi Utrenia) – în Catedrala Mitropolitană.

Miercuri, 13 octombrie :

• Orele 07.00-11.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 17.00 – Inaugurarea Librăriei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (Bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 14, Iaşi).
• Orele 18.00-19.30 - Concursul coral Tineri lăudaţi pe Domnul, ediţia a VII-a (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 21.00-03.00 - Slujba de priveghere a sărbătorii Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie - în Catedrala Mitropolitană).

Joi, 14 octombrie :

• Orele 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi Ceasurile (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie (pe podiumul de lângă Catedrala Mitropolitană).
• Orele 18.30 – Deschiderea Simpozionului organizat de către Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iaşi, intitulat Monumentul - Tradiţie şi viitor, Ediţia a XII-a. Simpozionul va avea o secţiune dedicată bisericilor şi mănăstirilor fortificate din Moldova şi în special Mănăstirii Golia (anul acesta se împlinesc 350 de ani de la sfinţirea bisericii Mănăstirii Golia).
• Orele 18.30-22.00 – Slujba de Priveghere a Sfântului Maxim Mărturisitorul (Vecernia, Litia şi Utrenia) – în Catedrala Mitropolitană.

Vineri, 15 octombrie :

• Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 10.00 – Deschiderea Simpozionului Internaţional Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iaşi (în Sala “Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial Iaşi).
• Orele 16.00-18.00 – Ceasul al IX-lea, Vecernia şi Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva.
• Orele 19.00 - Lansarea lucrării Sfântul Maxim Mărturisitorul - Mediator între Răsărit şi Apus, publicată la Editura DOXOLOGIA, autor Jean Claude Larchet. Lansarea se va face în Aula Mihai Eminescu a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, urmată de o conferinţă susţinută de autor cu tema: Actualitatea teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Sâmbătă, 16 octombrie :

Manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria
• Orele 8.00-10.00 – Sfânta Liturghie arhierească (în biserica mare a Mănăstirii Sihăstria)
• Orele 10.00-10.30 – Trisaghion pentru Părintele Paisie Olaru (la cimitir)
• Orele 10.30 -13.30 – Simpozion dedicat Părintelui Paisie Olaru (în demisolul bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria)


Duminică, 17 octombrie :

• Orele 08.30-12.30 – Resfinţirea bisericii Mănăstirii Golia, urmată de Sfânta Liturghie arhierească.
• Orele 17.00 - Sfinţirea locului pe care se va ridica biserica parohială „Sf. Maxim Mărturisitorul” din cartierul Munteni-Copou (municipiul Iași).

http://www.mmb.ro/ro/comunicate/sarbatoarea_sfintei_parascheva_2010.html

http://www.ziarullumina.ro/articole;1436;1;46277;0;Programul-hramului-Sfintei-Cuvioase-Parascheva-de-la-Iasi-%289-17-octombrie-2010%29.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult