MasterClass de Cant Bizantin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Locatie: Esplanada din fata catedralei mitropolitan
Data: 5 - 9.07.2010 - ora 20:00
Pret: intrare libera
Web/sursa: www.mcbis.ro
Descriere:

Asociatia Culturala Byzantion împreuna cu Universitarea de Arte “George Enescu” din Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Municipiului Iasi, organizeaza în perioada 5 - 9 iulie, cea de a III-a editie a evenimentului cultural intitulat MasterClass de Cânt Bizantin, www.mcbis.ro

Muzica bizantina se afla într-o perioada de «recuperare» a unui teritoriu usor abandonat formalismului deceniilor trecute, dinamica acestei miscari fiind caracterizata de învatarea corecta si cautarea specificului cântului bizantin românesc, dar si universal ortodox.

În acest context se înscrie demersul de organizare a MasterClass-ului de Cânt Bizantin, intens solicitat de catre toti cei implicati în fenomenul cântarii bizantine - practicanti si cercetatori.

Înscriindu-se în seria de manifestari prin care Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi marcheaza pe toata durata anului 2010 împlinirea a 150 de ani de învatamânt artistic modern la Iasi, MasterClass-ul de Cânt Bizantin raspunde cu prisosinta nivelului academic impus de acest an jubiliar prin personalitatile invitate pentru a sustine cursul de muzica bizantina, Prof. Dr. Georgios Konstantinou – Conservatorul de Stat din Atena, Grecia si Prof. Univ. Dr Maria Alexandru – Universitatea “Aristotelis” din Tesalonic, Grecia, sau pentru a sustine conferinte cu tematica bizantina, Acad. Prof. Univ. Dr. Razvan Theodorescu, Prof. Lykourgos Angelopoulos, Pr. Conf. Univ. Dr. Florin Bucescu, alaturi de ei fiind invitati si reprezentantii generatiei tinere ai scolii muzicale bucurestene, Conf. Univ. Dr. Nicolae Gheorghita, Lect. Univ. Dr. Gabriel Oprea de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Taranului Român din Bucuresti.

În finalul evenimentului va avea loc pe esplanada din fata catedralei mitropolitane din Iasi, concertul extraordinar de muzica bizantina ce va marca încheierea celei de a III-a editii a MasterClass-ului de Cânt Bizantin. Concertul va fi sustinut de catre cei aproximativ 150 de cursanti din întreaga tara, elevi ai seminariilor teologice ortodoxe, studenti ai facultatilor de teologie ortodoxa dar si a conservatoarelor de muzica, profesori si îndrumatori în domeniul muzicii bizantine. Partea a II-a a concertului va reuni membri ai celor mai cunoscute si reprezentative coruri de muzica bizantina din tara, respectiv Corul Byzantion din Iasi si Corul Stavropoleus din Bucuresti, alaturi de reprezentantii Corului Bizantin Grec condus de Prof. Lykourgos Angelopoulos.

Concertul se va desfasura cu binecuvântarea si în prezenta Înalt Prea Sfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, alaturi de sfintia Sa fiind invitate personalitati marcante ale culturii iesene dar si oficialitati ale orasului nostru.

Sursa: http://www.360city.ro/iasi/evenimente/Centre-culturale/2512.html

http://iasi.inoras.ro/eveniment_masterclass-de-cant-bizantin-5-9-iulie-2010-pe-esplanada-din-fata-catedralei-mitropolitane.htm

http://www.europafm.ro/showbiz/muzica/masterclass-de-cant-bizantin-la-iasi~n40536/

http://www.ziarullumina.ro/print.php?articol=41572

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult