Interviuri

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iaşi la cea de-a treia ediţie

Între 5 şi 9 iulie 2010 s-a desfăşurat la Iaşi cea de-a treia ediţie a MasterClass-ului de Cânt Bizantin. Organizată de Asociaţia Culturală "Byzantion" în colaborare cu Universitatea de Arte "George Enescu", Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Primăria Municipiului Iaşi, manifestarea a inclus o serie de cursuri de măiestrie şi conferinţe cu tematică bizantină ce s-au încheiat în data de 9 iulie printr-un concert extraordinar. Cum a fost gândit acest concert, dar şi cine au fost invitaţii ediţiei din acest an, am aflat de la Andrei Apreotesei, Secretar-General al Asociaţiei Culturale "Byzantion" din Iaşi.

MasterClass-ul de Cânt Bizantin s-a încheiat în data de 9 iulie, printr-un concert extraordinar. Ce a cuprins programul?
Concertul ce a încheiat MasterClass-ul de Cânt Bizantin a fost alcătuit din trei părţi: prima parte a fost oferită de cei aproximativ 150 de cursanţi veniţi la ediţia din acest an din toate colţurile ţării pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele în domeniul muzicii psaltice. În cadrul celei de-a doua părţi au evoluat membrii Corului "Stavropoleos" din Bucureşti, iar în ultima parte a concertului, Corurile "Byzantion" din Iaşi,"Stavropoleos" din Bucureşti şi membri ai Corului Bizantin Grec s-au reunit sub conducerea dirijorală a maestrului profesor Lykourgos Angelopoulos.

Cine au fost invitaţii ediţiei din acest an?
Dacă în urmă cu trei ani, când am început proiectul, am avut un singur invitat - pe dirijorul grec amintit, Lykourgos Angelopoulos, în acest an am avut invitaţi şapte profesori, dintre care îi amintim pe Giorgios Konstantinou, de la Conservatorul de Stat din Atena, care a participat şi la ediţia de anul trecut în cadrul cusurilor practice şi teoretice şi pe doamna prof. univ. dr. Maria Alexandru, fiica poetului Ion Alexandru - de la Universitatea "Aristotelis" din Salonic - cea care a susţinut cursurile de istorie a muzicii psaltice; Răzvan Theodorescu a susţinut o conferinţă despre icoana bizantină şi trebuie să îi amintim pe Nicolae Gheorghiţă de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, pe părintele Florin Bucescu de la Conservatorul din Iaşi, dar şi pe etnomuzicologul Costin Moisil de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Cum apreciaţi interesul pentru muzica bizantină în ţara noastră?
Mai ales după 1990, interesul pentru domeniul muzicii psaltice în România a crescut treptat. Astfel am ajuns să organizăm MasterClass-ul de Cânt Bizantin şi am observat că, de la o ediţie la alta, ne îmbogăţim din ce în ce mai mult orizontul cultural-artistic. Ceea ce ne bucură cel mai mult este faptul că nu numai cei din mediul monahal au început să fie atraşi de această muzică şi de cursurile de cânt bizantin, ci mai ales tinerii care urmează să fie admişi la seminariile teologice şi la facultăţile de teologie.

Sursa: http://www.romania-muzical.ro/articole/art.shtml?a=71661&c=15&g=2

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult