Hramul Bisericii "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" din Iaşi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parohia "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" a organizat, cu prilejul hramului din acest an, ample manifestări religioase şi culturale, fiind implementat un proiect ai cărui beneficiari au fost tineri ieşeni şi basarabeni. Evenimentele s-au încheiat cu un simpozion închinat Sfântului Voievod Ştefan, care a adunat preoţi, profesori şi credincioşi.

Manifestarea închinată Sfântului Voievod Ştefan cel Mare a avut ca scop promovarea ctitoriilor voievodului moldav prin diverse activităţi. Programul proiectului "Promovarea monumentelor cultural-istorice şi religioase ale Sfântului Voievod Ştefan cel Mare în rândul tinerilor" a debutat cu prezentarea vieţii şi a personalităţii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare de către pr. Marcel Cojocaru, spiritualul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, şi a continuat cu o expoziţie de fotografii reprezentând ctitoriile Sfântului Voievod, organizată în colaborare cu Editura "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reprezentată la manifestare de Cătălin Jeckel, directorul editurii. Apoi a avut loc lansarea unui CD cu piese închinate Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, care a fost realizat de parohia "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare", iar Corul "Mira" al Bisericii "Sfântul Nicolae" - Domnesc din Iaşi, dirijat de prof. Petronela Dârţu, a susţinut un concert de cântări religioase şi folclorice, în timp ce compozitorul de muzică folk Romulus Mironescu a avut un program la chitară. Corul "Cantabile" de la Academia de Ştiinţe Economice din Chişinău, condus de Elena Marian, a bucurat auzul celor prezenţi cu frumoasa lor interpretare. Pe parcursul desfăşurării acestor activităţi, în biserică au rulat slide-urile unui material Power Point cu principalele ctitorii ştefaniene. La final, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, în calitate de delegat al Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a felicitat participanţii şi organizatorii acestei manifestări, adresând mulţumiri părintelui paroh Mihai Doroşincă, care este şi directorul Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" a Arhiepiscopiei Iaşilor, invitaţilor, partenerilor implicaţi în acest proiect, dar şi tuturor celor prezenţi la manifestarea închinată Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Evenimentul s-a încheiat prin intonarea troparului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

Multiple activităţi în cadrul unui proiect de parteneriat

Proiectul "Promovarea monumentelor cultural-istorice şi religioase ale Sfântului Voievod Ştefan cel Mare în rândul tinerilor" a fost implementat de parohia "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Liceul de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi, Editura "Doxologia" a Arhiepiscopiei Iaşilor şi Asociaţia "Iubire şi încredere" din Iaşi. În cadrul acestui proiect cultural au fost organizate şi alte activităţi: pelerinaj în zona Bucovinei pentru 50 de tineri, două ateliere de creaţie la două dintre ctitoriile ştefaniene (Mănăstirea Dobrovăţ şi Biserica "Sfântul Nicolae" - Domnesc din Iaşi), crearea unui blog în care să fie postate informaţii despre proiect, parteneri, activităţile şi rezultatele obţinute în urma implementării acestuia. Blogul poate fi accesat la adresa www.parohiastefania na.blogspot.com. Participanţii la aceste activităţi au fost elevi de la liceele ieşene şi tineri din Republica Moldova.

Acest proiect a fost implementat în preajma sărbătorii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. După cum ne-a relatat Petronela Barb, asistent social în cadrul Centrului de zi pentru persoane vârstnice al parohiei "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare", pentru a cinsti sfântul ocrotitor, în seara zilei de 1 iulie, în prezenţa unui număr de 43 de preoţi, a fost săvârşită slujba Vecerniei şi a Litiei. Din soborul de preoţi au făcut parte pr. Marian Timofte, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. protopop Vilie Doroşincă. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Byzantion" din Iaşi. Pe 2 iulie a fost săvârşită slujba Sfintei Liturghii. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Mira". Tot cu acest prilej Corul "Cantabile" din Basarabia a interpretat o serie de cântări religioase.

Sursa: http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/hramul-bisericii-sfantul-voievod-stefan-cel-mare-din-iasi

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult