„Dacă muzica este unită cu rugăciunea, cu adevărat formează autenticul cuvânt”

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

concert mcb13 1Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl“, desfăşurat vineri, 12 iulie 2013, în Catedrala mitropolitană din Iaşi, a încheiat ce-a de-a VI-a ediţie a Masterclassului de Cânt Bizantin, organizat în fiecare an în capitala Moldovei. Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a acordat maestrului  Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Vineri seară, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, credincioşii prezenţi la Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl“, au putut audia unele dintre cele mai bune voci ale muzicii bizantine, atât din ţară, cât şi din străinătate. Interpretarea de excepție a fost susținută în prima parte a evenimentului de către corul participanţilor ediţiei din acest an a Masterclassului Internaţional de Cânt Bizantin, ce a fost dirijat de maestrul Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, iar în a doua parte de membrii Grupului „Byzantion“, dirijaţi de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi.  De asemenea, o prezenţă deosebită la acest concert au fost şi prof. univ. dr. Georgios Konstantinou de la  Conservatorul de Stat din Atena, prof. univ. dr. Achillefs Chaldaiakis de la Departamentul de Studii Muzicale al Universităţii din Atena, precum  şi psaltul Adrian Stolnicu de la Catedrala patriarhală din Bucureşti. Un  moment deosebit al manifestării a fost evocarea părintelui arhimandrit Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, trecut la Domnul luna trecută.

Pe lângă personalităţi ale culturii ieşene şi oficialităţi ale oraşului, la Concertul extraordinar de Muzică Bizantină „Prinos de cinstire către dascăl“, a fost prezent şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a rostit spre finalul evenimentului un scurt cuvânt, în care a făcut referire la importanţa muzicii bizantine: „Dacă muzica este unită cu rugăciunea, cu adevărat formează autenticul cuvânt. În rugăciunea «Tatăl nostru», rostim cuvintele «precum în Cer, aşa şi pe pământ», manifestându-ne dorinţa ca o fărâmă din veşnicia Cerului să fie trăită încă din această lume, şi cred că în Împărăţia Cerului nu se rostesc cuvinte. Nu ne imaginăm veşnicia asistând la o predică a cuiva, dar intuim că ea poate să fie o îmbinare între rugăciunea oamenilor şi muzica îngerilor. Cred că în această perioadă de câteva zile a Masterclassului de Cânt Bizantin s-a încercat dobândirea unei clipe de veşnicie cerească pentru toţi participanţii, iar această clipă dobândită au lăsat-o ei să se reverse ca o cascadă, în Catedrala Sfintei Mitropolii, la concertul din această seară. Pentru aceasta, le mulţumim pentru cântarea frumos înălţată, pentru cântările aduse Maicii Domnului şi Sfintei Parascheva, în această zi atât de sfântă pentru Schitul Prodromul de la Muntele Athos, cât şi pentru oraşul nostru, în general. În mod special, îi mulţumesc domnului Lykourgos Angelopoulos, inima acestui eveniment, încă de la înfiinţare, alături de domnul Adrian Sârbu, dirijorul Corului «Byzantion». Deşi anii au trecut, iar puterile sale nu mai sunt atât de evidente ca cele din anii trecuţi, din chipul maestrului Lykourgos Angelopoulos răsare o altă putere, o delicateţe cu totul specială, specifică omului interiorizat duhovniceşte şi propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu”.

Înainte de încheierea oficială a celei de-a VI-a ediţii a Masterclassului de Cânt Bizantin, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a acordat maestrului  Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena şi arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, ca răsplată pentru „slava adusă lui Dumnezeu prin cântarea bizantină”.

Impresii ale participanţilor la cea de de-a VI-a ediţii a Masterclass-ului de Cânt Bizantin

Cristian Nica, Bucureşti: „De 6 ani de zile tot vin la acest Masterclass de Cânt Bizantin, şi atât timp cât mă va ţine Dumnezeu sănătos, voi veni tot timpul aici la Iaşi la acest eveniment, pentru că este un lucru minunat. De la an la an, se observă o creştere în ceea ce priveşte profesionalismul şi starea pe care o induce această manifestare, în special concertul de la final, care te marchează profund”.

Monahia Ambrozia, Mănăstirea Dragomirna: „Din punct de vedere al organizării, faţă de anul trecut, se observă nişte progrese evidente, atât în ceea ce priveşte metodele de predare, cât şi interesul cursanţilor. Cel mai mult m-a impresionat la acest Masterclass relaţia dintre profesor-cursant, o relaţie de comunicare foarte deschisă, cât şi elementele de noutate, cum ar fi organizarea cursurilor pe două grupe sau cursul special pentru vocile feminine”.

Monahia Veronica, tot de la Mănăstirea Dragomirna: „Am venit la aceste cursuri cu dorinţa de a-mi îmbogăţi cunoştinţele de muzică psaltică, pentru a continua tradiţia cântării bisericeşti autentice. Dragostea profesorilor invitaţi faţă de cursanţi, şi dăruirea lor pentru muzica bizantină, cât şi răbdarea pe care o au, în special cu începătorii, cred că reprezintă principalele valori ale acestei manifestări”.

Rasofor Clement Crăciun, Catedrala mitropolitană din Râmnicu Vâlcea: „Am vrut neapărat să particip la acest Masterclass, întrucât pentru mine, cel mai important lucru momentan e muzica bizantină.  Mă aflu pentru prima oară la acest eveniment, şi pot spune că aşteptările mi-au fost depăşite. Odată ajuns la aceste cursuri, pot spune că am intrat într-o lume cu îngeri şi oameni sfinţi”.

Sursa: doxologia.ro

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult