Corul „Byzantion“ din Iaşi a sărbătorit 15 ani de activitate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Biserica „Sfinţii Arhangheli“ a Mănăstirii Frumoasa din Iaşi a avut loc aseară concertul extraordinar de muzică bizantină „15 ani de activitate Byzantion“. Repertoriul a fost susţinut de actuali şi foşti membri ai Corului „Byzantion“. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Lykourgos Angelopoulos şi Georgios Konstantinou.Corul „Byzantion“ din Iaşi a sărbătorit aseară, printr-un concert extraordinar, 15 ani de existenţă. Evenimentul, organizat în cadrul celei de-a V-a ediţii a Masterclassului de Cânt Bizantin, a reprezentat o ocazie deosebită pentru foştii şi actualii membri ai coralei de a se regăsi.

Membrii Corului „Byzantion“ au arătat aseară, invitaţilor din toată ţara, bucuria interpretării cântărilor bizantine pe care o trăiesc de 15 ani încoace. Repertoriul a fost complex, concertul fiind deschis cu Imnul Sfintei Treimi, care datează din sec. al III-lea. S-a continuat cu fragmente din Slujba celor trei tineri, care se cântă în Duminica dinaintea Naşterii Domnului şi care datează din sec. XIV-XV, apoi cu „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm“ - imnul compus de Niceta de Remesiana în sec. al IV-lea.

„Corul «Byzantion» a fost înfiinţat în anul 1997 pe vremea când eram elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox «Sfântul Vasile cel Mare» din Iaşi. Am făcut parte din promoţia 1996-2001, iar în al doilea an de seminar am manifestat un deosebit interes pentru muzica bizantină datorită măiestriei pedagogice cu care ne-a îndrumat pr. prof. Florin Bucescu. De atunci, prin corul nostru au trecut mai multe generaţii de tineri care au fost în special elevi ai seminarului ieşean. Iată, anul acesta ne-am gândit să marcăm cei 15 ani de existenţă în cadrul Masterclassului de Cânt Bizantin. Consider că este cea mai potrivită ocazie prin intermediul căreia să ne exprimăm bucuria împreună“, a spus prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, dirijorul corului şi cadru didactic la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

Locaţia pentru concertul aniversar al Corului „Byzantion“ a fost aleasă la Mănăstirea Frumoasa, „renumită pentru acustica sa“. „Am încercat să creăm o atmosferă de rugăciune fără a folosi sonorizarea. Am avut bucuria de a-l avea invitat pe prof. Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, o personalitate marcantă a muzicii bizantine mondiale, un caracter uman deosebit, o persoană alături de care am avut onoarea să cântăm în mai multe concerte din Europa. De asemenea, am avut alături pe prof. Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena“, a explicat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.

În această seară, de la ora 19:30, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, va avea loc un concert de gală intitulat „35 de ani de activitate a Corului Bizantin Grec“. Concertul va fi susţinut de cursanţii ediţiei aniversare şi de Corul „Byzantion“.

Sursa: http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/corul-byzantion-din-iasi-sarbatorit-15-ani-de-activitate

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult