Corul „Byzantion“ a concertat în Luxemburg şi Franţa

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

26092010463

În perioada 22-27 septembrie, Corul "Byzantion" din Iaşi a avut două concerte în Luxemburg şi Franţa. Sâmbătă, 25 septembrie, a avut loc concertul "Omnes qui in Christo baptizati estis" ("Câţi în Hristos v-aţi botezat") în biserica parohială din Bissen, Luxemburg. Corul "Byzantion" a cântat alături de Corul "Schola Willibrordiana", fiind un ansamblu unit între Orient şi Occident.

Acest concert a fost dirijat de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu şi prof. Paul Breisch, organist al Catedralei "Notre-Dame" din Luxemburg.Organ izatorii evenimentului, Corala "Sfânta Cecilia din Bissen", au declarat că acest concert a fost un omagiu adus lui Carlo Hommel (1953-2006), organist în catedrala din Luxemburg. Cei 17 membri ai Corului "Byzantion", alături de cei 15 membri ai Corului "Schola Willibrordiana", au cântat antifonic 16 piese religioase bizantine şi gregoriene: "Alleluia", "Împărate ceresc", de Ion Popescu Pasărea, stihuri din Psalmul 103, "Lăudaţi pe Domnul", de Ioan Cucuzel, "Veni Sancte Spiritus" etc. La finalul concertului, dirijorul Corului "Byzantion", Adrian Sîrbu, a mulţumit organizatorilor că a fost invitat să cânte împreună cu "Schola Willibrordiana" în memoria lui Carlo Hommel.

 

A doua zi, duminică, 26 septembrie, cele două coruri de muzică bizantină şi gregoriană au avut un concert în cadrul ediţiei a opta a Festivalului Voci sacre "Orient-Occident", în Catedrala "Temple Neuf din Metz", Franţa. După concert, membrii Corului "Byzantion" şi-au luat rămas-bun de la membrii Corului "Schola Willibrordiana", în frunte cu dirijorul Paul Breisch. Aceştia au discutat şi despre alte colaborări internaţionale pe plan muzical. (Marin Osoianu)

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1388;1;45841;0;Corul-Byzantion-a-concertat-in-Luxemburg-si-Franta.html

http://www.niuzer.ro/discutii/Iasi/Comenteaza-cele-mai-noi-evenimente-mondene-din-Iasi-711.html

http://www.noutati-ortodoxe.ro/corul-byzantion-a-concertat-in-luxemburg-si-franta_l9361_p0.html

http://www.rgnpress.ro/content/view/45484/30/

http://www.basilica.ro/ro/stiri/corul_byzantion_a_concertat_in_luxemburg_si_franta_9945.html

http://rsshunt.ro/cautare/Albania-Luxemburg

http://www.centruldepresa.ro/node/736891

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Byzantion Choir - Aineite ton Kyrion (Praise the Lord from Heaven)
Corul BYZANTION - Concert extraordinar de muzică brâncovenească - 2014
Byzantion Choir - Aineite ton Kyrion (Praise the Lord from Heaven)
Byzantion Choir - Aleluia and Prokeimenon of the Apostle O Kyrios ebasilevsen
Byzantion Choir - Evlogitaria Anastasima (Ressurection Blessings)
Byzantion Choir - I Romania Parthen, Trapezuntian traditional song
Byzantion Choir - Osoi eis Christon, mode plagal of 1sr
Byzantion Choir - Christos anesti (Christ is risen)
Byzantion Choir - Basilev ouranie (in Romanian)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (7 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (6 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (5 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (4 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (3 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (2 from 7)
Byzantion Choir - Sticheras and prosomoia to the Holy Spirit (1 from 7)
Byzantion Choir - The Good Friday Lamentations (fragment), mode plagal of 1st, traditional melody.
Byzantion Choir - Invincible conductrice (French version), mode plagal of 4th

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult