Corul „Byzantion“ a concertat în Franţa şi Polonia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Corul "Byzantion" din Iaşi, dirijat de Adrian Sîrbu, a concertat la Abatia Pontigny din Bourgogne, Franţa, pe 25 iulie 2010. Concertul a fost precedat de o conferinţă susţinută de Andrei Paleologul, doctor în istorie, expert pe lângă UNESCO, intitulată "Bizanţ după Bizanţ - fresce şi icoane din România". Corul "Byzantion" a permis publicului să descopere o cultură şi o altă tradiţie muzicală. "A fost o oportunitate pentru noi de a călători prin timp şi a obţine o idee despre ce ar putea fi un cor mănăstiresc, de a înţelege cum puteau cânta aceşti studenţi şi să umple o abatie ca Pontigny", a subliniat Jean-Louis Benoit, preşedintele Asociaţiei Prietenii de la Pontigny. Comuniunea dintre auditoriu şi corişti este, pentru Adrian Sîrbu, dirijorul corului, "o condiţie indispensabilă pentru a face un concert bun". "Vocaţia noastră nu este pentru a produce o muzică polifonică sau de a da sonorităţi teatrale. Noi efectuăm o veritabilă ceremonie reală interpretată în română, franceză şi slavonă", a spus Adrian Sîrbu. Cei 15 corişti, toţi cântăreţi în bisericile româneşti, dar şi studenţi ai Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi sau la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, vor reveni în Franţa la acelaşi festival în 2011. Pe 2 august 2010, Corul "Byzantion", cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi sub patronajul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, a susţinut un concert în cadrul Festivalului de Muzică Sacră din Przemysl - Polonia, intitulat "De la Constantinopol până în Carpaţi". Repertoriul celor 16 membri ai formaţiei de muzică psaltică a cuprins 15 piese religioase. Catedrala mitropolitană din Przemysl a fost neîncăpătoare, fiind primul concert din acest oraş al Corului "Byzantion". La acest eveniment cultural a participat şi Mitropolitul de Przemysl, Jozef Michaik, care a citit o rugăciune de mulţumire la finalul concertului, felicitându-i apoi pe membrii Corului "Byzantion". (Marin Osoianu)

http://www.ziarullumina.ro/articole;1365;1;44623;0;Corul-Byzantion-a-concertat-in-Franta-si-Polonia.html

http://www.icr.ro/paris/presa/program-mai-iulie-2010.html

http://www.mmb.ro/ro/stiri/corul_byzantion_a_concertat_in_franta_si_polonia.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult