Concertul corului Byzantion – „Lumina Crucii“, la Catedrala mitropolitană

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Corul “Byzantion” din Iaşi a susţinut sâmbătă, 16 aprilie, la Catedrala mitropolitană din Iaşi concertul de muzică bizantină “Lumina Crucii”.

În cadrul evenimentului, Corul “Byzantion” şi câţiva elevi ai Colegiului Naţional de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, sub bagheta prep. univ. Adrian Sîrbu, au susţinut un repertoriu care a cuprins tropare, stihiri din Triod, pericope evanghelice, catavasii, fragmente din Prohodul Domnului, Heruvicul din Sâmbăta Patimilor, “Să tacă tot trupul”, dar şi Binecuvântările Învierii. Manifestarea a fost moderată de Andrei Fermeşanu şi a avut sprijinul Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a şi participat la eveniment, precum şi alţi invitaţi, alături de un public numeros.

La finalul concertului, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a apreciat faptul că prin cântările înălţate la acest concert credincioşii vor fi ajutaţi să înţeleagă deniile din Săptămâna Patimilor. “Prin slujba Deniei, creştinul este ajutat să înţeleagă de ce Dumnezeu a coborât pe pământ, de ce a trăit printre oameni, de ce a fost răstignit. În faţa acestor adevăruri cutremurătoare “să tacă tot trupul omenesc”, după cum spune Heruvicul Sfintei Liturghii din Sâmbăta Mare. În această seară a fost condensată întreaga ambianţă a Săptămânii Mari prin spendoarea Catedralei mitropolitane, prin lumânările purtate în mâini de prunci, prin inima dumneavoastră receptivă care doreşte să se umple de harul şi binecuvântarea săptămânii care urmează şi, mai ales, prin cântările înălţate de Corul “Byzantion”. Cântările din această seară ne-au ajutat să mergem la Ierusalim şi în Betania, să urcăm pe Golgota şi ne-au lăsat în faţa mormântului în care trupul Domnului Hristos a fost aşezat. După ce vor trece câteva zeci de ceasuri, vom găsi mormântul gol, care va deveni Lumina răsărită în Ierusalim ce S-a răspândit până la marginile lumii. Suntem aici în această seară (n.r. sâmbătă seara) în numele momântului gol. Pentru acest mormânt gol omul posteşte, se roagă şi se jertfeşte”, a spus IPS Teofan, care a mulţumit celor care s-au ostenit în organizarea concertului “Lumina Crucii”. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit Crucea Moldavă părintelui conf. dr. Florin Bucescu, la împlinirea a 60 de ani de când slujeşte muzica bisericească. Înalt Preasfinţitul Teofan i-a mulţumit părintelui Florin Bucescu pentru toată osteneala pe care a depus-o în calitate de profesor ce a format multe generaţii de elevi seminarişti şi studenţi. Corul “Byzantion”, care are în componenţă mulţi dintre foştii elevi ai părintelui profesor Florin Bucescu, i-a cântat cu emoţie “Vrednic este”.

Concertul Corului “Byzantion” de acum două zile a fost o punere în aplicare a experienţelor pe care formaţia de muzică bizantină le-a dobândit la festivalurile unde a fost invitată, în Europa, în bisericile din Sfântul Munte Athos, sau în parohiile din Grecia. “Ne-am gândit să creăm un sincretism între sunet şi partea vizuală: veşmintele copilaşilor, lumânările şi luminile. Copiii din această seară au fost acei “canonari” pe care îi întâlnim de obicei în bisericile greceşti, cu o moştenire care vine din Constantinopol de la Patriarhia Ecumenică”, a afirmat prep. univ. Adrian Sîrbu, care a continuat să explice că în momentul în care a fost ales repertoriul s-a ţinut seama de mai multe criterii. “Cântările pe care le-am ales au trebuit să aibă o anumită autenticitate, să aparţină unor compozitori cunoscuţi, pe cât se poate de naţionalitate română. Am avut cântări care merg până în sec. al XVIII-lea, cum ar fi Catavasiile Floriilor, o melodie originală românească, după cum afirmă Sebastian Barbu Bucur în lucrarea sa de doctorat, care nu se mai întâlneşte la celelalte popoare ortodoxe. A trebuit să ţinem cont de cronologia evenimentelor, de un anumit traseu al lui Hristos. Am început cu cântări specifice începutului Postului Mare, apoi am continuat cu Intrarea Domnului în Ierusalim şi am terminat cu Prohodul Domnului”, a precizat prep. univ. Adrian Sîrbu, care a apreciat faptul că evenimentul care a avut loc în Catedrala mitropolitană din Iaşi este rodul unei munci în echipă. “Aici mă refer la părinţii copiilor care ne-au acompaniat şi care sunt membri ai Corului de Stat Moldova Iaşi sau cadre didactice. Trebuie să menţionez sprijinul pe care ni l-a acordat domnul Bogdan Ursuleanu din Bucureşti, care a asigurat în mod gratuit partea tehnică (lumini, sunet şi video). Nu pot să uit ajutorul pe care l-au oferit profesorii mei de la Conservatorul din Iaşi şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei”, a adăugat Adrian Sîrbu.

http://cidadededeus.wordpress.com/2011/04/19/concertul-corului-byzantion-%E2%80%9Elumina-crucii%E2%80%9C-la-catedrala-mitropolitana-din-iasi-foto-audio/

http://www.ziarullumina.ro/articole;1580;1;55582;0;Lumina-Crucii-la-Catedrala-mitropolitana-din-Iasi.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult