Concertul anual de muzică psaltică „«Byzantion» cântă pelerinilor“

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc aseară concertul Corului "Byzantion" din Iaşi. Evenimentul a marcat împlinirea a 13 ani de existenţă a acestei formaţii şi împlinirea a 80 de ani a maestrului Visarion Huţu.

Membrii formaţiei de muzică psaltică "Byzantion", dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu, care împlineşte anul acesta 13 ani de activitate, au dedicat aseară un concert pelerinilor care au venit la Iaşi să se închine moaştelor Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Pentru că cea mai mare parte a celor care au venit în cetatea Sfintei Parascheva s-au aflat la rând, concertul a fost difuzat prin intermediul boxelor pe străzile din apropierea Catedralei mitropolitane din Iaşi. Corul "Byzantion" a marcat şi o apariţie editorială care reprezintă o adunare de texte liturgice, şi anume slujba şi acatistul Sfântului Maxim Mărturisitorul.

"Dorim ca acest concert să fie o provocare pentru toţi tinerii spre acest gen muzical"
La finalul concertului de aseară arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Arhim. Dosoftei Şcheul i-a oferit maestrului Visarion Huţu, fost solist la Opera Română din Iaşi, din partea Părintelui Mitropolit Teofan, o distincţie de vrednicie. "În această seară am omagiat respectul pe care îl aducem maestrului Visarion Huţu, care a împlinit astăzi (n.r. aseară) vârsta de 80 de ani. Vrem să devină un concert care să cheme spre muzica bizantină cât mai mulţi iubitori de muzică psaltică. Secţia de muzică religioasă a Universităţii de Arte "George Enescu", aflată sub directa supraveghere a pr. conf. dr. Florin Bucescu, prinde forţe noi. Dorim ca acest concert să fie o provocare pentru toţi tinerii spre acest gen muzical, pe cât de tradiţional, pe atât de neglijat de intelectualitatea muzicală", ne-a spus prep. univ. Adrian Sîrbu. La concertul Corului "Byzantion" au participat, pe lângă pelerini, profesori de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi şi de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, dar şi studenţi sau seminarişti ieşeni. Evenimentul s-a încheiat prin intonarea troparului Sfintei Parascheva.

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1405;1;46485;0;Concertul-anual-de-muzica-psaltica-%C2%ABByzantion%C2%BB-canta-pelerinilor.html

http://www.ziarullumina.ro/articole;1400;1;46525;0;Corul-\%27Byzantion\%27-a-concertat-la-Iasi.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult