Concerte de muzică religioasă închinate Sfintei Parascheva şi Sfântului Policarp

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Corala "Gavriil Musicescu" a Filarmonicii de Stat "Moldova" şi Corul "Byzantion" au concertat aseară la Iaşi. Cele două concerte s-au înscris în seria manifestărilor dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor a organizat aseară, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, concertul de muzică religioasă al Coralei "Gavriil Musicescu" a Filarmonicii de Stat "Moldova", sub bagheta maestrului Doru Morariu. Evenimentul a fost moderat de pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al postului Radio TRINITAS, redacţia din Iaşi, care a amintit în debut că

în zilele de sărbătoare ale Sfintei Cuvioase Parascheva a devenit tradiţional concertul Coralei "Gavriil Musicescu".

Anul acesta, concertul a fost închinat Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfântului Policarp. Programul a cuprins lucrări de Gavriil Musicescu, Dumitru D. Stancu, Nicolae Ursu, Antonio Sequens, Sabin Drăgoi, pr. Iulian Cârstoiu, Pascal Bentoiu, Filotei Moroşanu, Dumitru Cuşma, Irina Odăgescu şi Achim Stoia. Solişti au fost Cristina Elena Honciuc, Mihaela Blându şi Bogdan Blându.

"Am interpretat piese care se găsesc în cartea "Paraclisul şi Acatistul Sfintei Parascheva""

Tot aseară, membrii formaţiei de muzică psaltică "Byzantion", dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu, au susţinut concertul "Byzantion cântă pelerinilor". Evenimentul, la care au participat, pe lângă pelerini, profesori de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi şi de la Facultatea de Teologie "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi studenţi sau seminarişti ieşeni, a marcat împlinirea a 14 ani de activitate a corului.

Repertoriul a cuprins următoarele cântări şi transcrieri psaltice: "Binecuvântările Învierii", condace şi icoase din Acatistul Sfintei Parascheva, Rânduiala Apostolului, "Toată suflarea", de Iacob Protopsaltul, glasul al III-lea, "Sfinte Dumnezeule", glasul al II-lea, de Nectarie Protopsaltul (în limbile română, greacă şi slavonă), "Ton Chirion", de pe un transcris dintr-un manuscris din Bilioteca din Atena, de Mihail Adamis, profesor din Grecia, "Nu pricep, Curată", de Dimitrie Suceveanul, "Cuvine-se cu adevărat", glasul I, de Nectarie Protopsaltul, Obedniţa, glasul al VIII-lea, din tradiţia aghioritică din Sfântul Munte Athos, "Heruvic", glasul al III-lea, de Grigore Protopsaltul, şi cântări din Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, de Adrian Sîrbu şi de Alexandru Grigoraş. "Corul "Byzantion" încearcă să păstreze tradiţia concertului în fiecare an la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Concertul este dedicat tuturor celor care vin şi se închină la sfintele moaşte. Dorim ca prin acest concert să ridicăm nivelul interpretativ de la un an la altul al muzicii psaltice moldoveneşti. Anul acesta am interpretat unele piese care se găsesc în cartea "Paraclisul şi Acatistul Sfintei Parascheva", editată de Asociaţia Culturală "Byzantion" şi apărută la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Volumul cuprinde o corectare a melodiei Paraclisului Sfintei Parascheva, după modelul Paraclisului Maicii Domnului. Textul Paraclisului Cuvioasei Parascheva a fost adaptat în aşa fel încât să păstreze prozodia troparului model. Astfel încât un credincios poate cânta Paraclisul Sfintei Parascheva practic, direct de pe text, ghidaţi de structurări pe care le găsesc în volum. Dorim să încurajăm toţi credincioşii din biserică să cânte. Cartea mai cuprinde Acatistul Sfintei Parascheva în versuri, alcătuit de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului", a spus prep. univ. Adrian Sîrbu.

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1754;1;63943;0;Concerte-de-muzica-religioasa-inchinate-Sfintei-Parascheva-si-Sfantului-Policarp.html

http://www.doxologia.ro/hramul-sfintei-cuvioase-parascheva/stiri/concerte-de-muzica-religioasa-inchinate-sfintei-parascheva

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult