Cinstirea Sfinţilor Trei Ierarhi în ctitoria lui Vasile Lupu din Iaşi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biserica Mănăstirii 'Sfinţii Trei Ierarhi' din Iaşi şi-a serbat astăzi hramul. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii (foto) de către un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. La final pr. Mihai Mărgineanu, paroh la Toma Cozma din Iaşi a rostit un cuvânt de învăţătură. Răspunsurile la strană au fost date de

Corul 'Anghelos' al Mănăstirii 'Sfinţii Trei Ierarhi', dirijat de Cezar Cocuz, şi de Corul 'Byzantion' din Iaşi, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu. Astăzi dimineaţă programul liturgic a continuat cu slujba Ceasurilor, Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi şi Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe mănăstiri şi parohii din Arhiepiscopia Iaşilor. Predica de la finalul slujbei a fost rostită de arhim. Ioan Harpa, exarh zonă Botoşani. “Sărbătorirea hramului prin Sfânta Liturghie este mulţumirea pe care o aducem lui Dumnezeu pentru că ne-a descoperit sensul călătoriei noastre în această viaţă spre Împărăţie veşnică. Sfinţii Trei Ierarhi mijlocesc permanent pentru noi, dar mai ales în această zi, când ne aplecăm să îi cinstim în mod deosebit”, ne-a relatat arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii “Sfinţii Trei Ierarhi” şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Biserica Mănăstirii “Sfinţii Trei Ierarhi”, ctitorie a lui Vasile Lupu din prima jumătate a secolului al XVII-lea, a fost supusă în ultimii ani unui amplu proces de reconsolidare şi restaurare care se apropie de finalizare. “Spre deosebire de alte biserici, acest sfânt lăcaş este o bijuterie din piatră, broderie care îngreunează restaurarea. Pereţii, fiind erodaţi, s-au făcut găuri transversale de-a lungul fiecăruia pentru a se realiza armături şi injectări de beton. Lucrările de consolidare sunt în prezent finalizate. Acum, după finalizarea acestor lucrări de structură foarte importante şi urgent necesare, s-a trecut la curăţirea sculpturii în piatră, turnurile trecând deja de această etapă. Biserica este acoperită încă de schele pentru că urmează o etapă de hidrofugare. Anul acesta curăţirea pietrei va fi terminată definitiv. Este necesară însă şi o restaurare a picturii interioare. Resfinţirea Bisericii <> va avea loc deci după restaurarea picturii interioare. Avem în plan eficientizarea instalaţiei de climatizare, care va pune în siguranţă sfântul lăcaş pe un termen îndelungat”, a explicat arhim. Nichifor Horia. (C. Ciofu)

Sursa: http://www.mmb.ro/ro/stiri/cinstirea_sfintilor_trei_ierarhi_in_ctitoria_lui_vasile_lupu_din_iasi.html

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult