Corul „Byzantion“ a concertat la Sankt Petersburg

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

indexÎn perioada 23-25 iulie 2011, Corul "Byzantion" din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică Ortodoxă din Sankt Petersburg, Rusia. Duminică, 24 iulie, în ajunul prăznuirii sfintei icoane "Prodromiţa" din Sfântul Munte Athos (pe stil vechi), membrii Corului "Byzantion" au dat răspunsurile la strană în limbile română, greacă şi rusă la Biserica "Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina" din orăşelul Puşkin, denumit şi Tarskoe Selo, din suburbia Sankt Petersburg-ului. Bucuria cea mare a comunităţii ruseşti şi a membrilor corului a fost prilejuită de

aducerea în această parohie a unei copii a icoanei făcătoare de minuni "Prodromiţa" din Sfântul Munte Athos, prin purtarea de grijă a preotului paroh Nikita Zverev şi a unor credincioşi evlavioşi. De aceea, slujba a fost împodobită cu multe cântări în cinstea acestei sfinte icoane. La finalul Sfintei Liturghii, soborul de preoţi a săvârşit un Te Deum în faţa icoanei "Prodromiţa". Părintele paroh Nikita Zverev a mulţumit membrilor corului pentru dragostea de a veni în Sankt Petersburg şi pentru răspunsurile frumoase date la Sfânta Liturghie şi i-a rugat ca pe viitor să vină la prăznuirea sfintei icoane "Prodromiţa", pentru a săvârşi împreună privegheri de toată noaptea, după rânduiala athonită. Membrii Corului "Byzantion" au vizitat Palatul de vară al Ecaterinei a II-a, împărăteasa Rusiei între 1762-1796, şcoala în care a învăţat Aleksandr Sergheevici Puşkin, marele poet şi dramaturg rus, şi biserica la care mergea şi se ruga. Tot duminică, de la ora 20:00, Corul "Byzantion" a susţinut un concert de muzică bizantină în Capela Academiei din Sankt Petersburg. Programul concertului a avut două părţi şi a cuprins cântări bizantine din primele secole până în secolele XVIII-XIX, cum ar fi: "Imnul închinat Sfintei Treimi" (sec. III), "Ton pateron", "Ton Kirion", "Doamne, întru lumina feţei tale", de Ioan Cucuzel, Rânduiala Apostolului (în limba slavonă), "Gustaţi şi vedeţi", de Petru Lampadarie, "Toată suflarea" (în română şi slavonă), "Sfinte Dumnezeule" (în română, greacă şi slavonă) etc. Publicul, în număr foarte mare, a apreciat evoluţia membrilor corului în acest concert şi mai ales efortul de a cânta în limba slavonă de cult, folosită în toate serviciile divine ortodoxe din Rusia. (Marin Osoianu)

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/articole;1677;1;60518;0;Corul-Byzantion-a-concertat-la-Sankt-Petersburg.html

http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/corul-byzantion-concertat-la-sankt-petersburg

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult