Gheorghiță RUSU-PERSIC

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

ghita rusu med 01 resizePsalt

- dirijor;

- membru din 2003;

 

 

 

 

2003 - Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox Liceeal „Sf. Vasile cel Mare” din Iaşi.

2008 - Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stãniloaie”, din Cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi.  

 
2008 - Absolvent al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi.  

 
2010 – Absolvent al cursurilor de Masterat, specializarea Dirijat cor academic, la clasa Prof. univ. dr. Nicolae Gîscă, a Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, din cadrul aceleiaşi instituţii.

Pe parcursul acestor ani, a desfăşurat o activitate valorică în cultivarea şi aprofundarea muzicii corale, cu formare pe latura psaltică şi corală bisericească, şi perfecţionare ca membru coral academic. Astfel, pe lângă activitatea continuă, ca membru Byzantion, a dirijat corul „Basileus” al Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi, participând în această calitate, în anul 2002, la Simpozionul de Muzică Bizantină, organizat de Prof. univ. dr. Gabriela Ocneanu. De asemenea, a fost membru al Corului „Mira” - Biserica „ Sf. Nicolae - Domnesc” Iaşi, al Corului „Spiridonia” – Biserica Sf. Spiridon Iaşi, membru şi dirijor al corului „Nicolaus” – Biserica „Sf. Nicolae” – Socola Iaşi, la strana căreia a activat şi ca psalt.

Anii 2004 – 2009 au fost încununaţi de succese în ţară şi în străinătate, ca solist şi membru activ al corului academic „Cantores Amicitiae”, a Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, dirijat de Prof. univ. dr. Nicolae Gîscă.

Pe aceeaşi filieră academică, a colaborat activ, între anii 2010-2011, în Corul “Vox Art’is”, dirijat de Bogdan Cojocariu.

Din anul 2008, devine Artist liric al Operei Naţionale Române din Iaşi, instituţie ce îi oferă posibilitatea colaborării, din anul 2011, şi pe latura de design - grafică.

Activitatea sa în „familia” Byzantion, nu ţine doar de participarea cu prezenţă la repetiţii, slujbe, înregistrări, numeroase concerte în ţară şi în străinătate, ci reprezintă o gradaţie artistică, de formare a unei personalităţi în continuă căutare de frumos, un concept de suflet – muzica, ce stă la baza unei prietenii.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult