Jurnal de eveniment: Masterclass de cânt bizantin, prima zi

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

mcb14 repetitie galanis siteÎn amfiteatrul festiv al Universității de Arte „George Enescu” a avut loc deschiderea oficială a Masterclass-ului de Cânt Bizantin, ajuns anul acesta la ediția a șaptea. După prezentarea invitaților care vor susține cursuri teoretice și psaltice și conferințe, a luat cuvântul doamna Decan a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, doamna Laura Vasiliu.

În discursul său, a subliniat importanța Masterclass-ului ca fenomen cultural și spiritual în spațiul ortodox românesc, un fenomen care are deja o istorie marcată, încă de la începutul ei, de prezența și sprijinul arhonte protopsaltului Lykourgos Angelopoulos. Arhimandritul Hrisostom Rădășanu a transmis mesajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a ținut slujba de pomenire a lui Lykourgos Angelopoulos, recompensat anul trecut cu titlul de Doctor Honorius Causa al Universității de Arte „George Enescu” și trecut la Domnul în luna mai 2014.

Asist. univ. dr. diac. Gabriel Nastasă a deschis seria conferințelor printr-o prezentare diacronică asupra cântăreților bisericești din Moldova, urmărind perioada de sfârșit de secol al XIX-lea și din prima jumătate a secolului al XX-lea. Menirea acestei conferințe a fost aceea de a furniza argumente istorice pentru o pledoarie necesară care vizează schimbarea, în contextul actual, a statutului cântăreților(psalților). Cursurile practice au fost deschise de prof. dr. Georgios Konstantinou care a abordat ipostazele genului irmologic. Cursul a făcut clar deosebirea dintre genul irmologic, stihiraric și papadic, subliniind faptul că toate cântările genului irmologic se pot cânta tropăresc, potrivit și pe larg. Irmosul este un tropar care servește drept model pentru troparelele din canon. Unele tropare se interpretează după model, altele, însă, suferă modificări, în funcție de structura textului sau de preferințele psaltului. Exemplificările de la cursul domnului Konstantinou au fost făcute de protopsaltul Dimitrios Galanis, care a preluat apoi cuvântul pentru a susține o conferință pe tema „Abordări interpretative în execuția irmoaselor calofonice, din prisma tradiției orale și scrise” și cursul practic „Tehnici de interpretare a compozițiilor irmologice în funcție de contextul liturgic.” Conferința și cursul au fost punctate de exerciții practice executate în grup.

În partea a doua a zilei, conf.univ.dr. Maria Alexandru a ținut un curs opțional de kanonaki (elemente de acordaj, scările glasurilor și exerciții de bază), urmat de conferința diac. Cornel Constantin Coman (Modele metrico-muzicale bizantine în spațiul originar și spațiul românesc. O abordare istorică și teoretică) și de conferința monahului Filotheu Bălan despre stihurile Sf. Efrem Sirul și particularitățile acestora (cele mai vechi cântări de ode și podobie, înainte de stihurile grecești). După amiaza a continuat cu cursuri practice (ansamblu psaltic și ansamblu psaltic feminin).

Astfel, Masterclass-ul de Cânt Bizantin a debutat cu un program divers și bogat în experiențe de învățare și în prilejuri de înălțare sufletească prin muzică.

Sorina Chiper,

PR – Asociatia Culturală Byzantion   

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult