Dimitrios Galanis – Protopsalt al Catedralei Mitropolitane din Patras

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

galanis 1S-a născut în Patras, în 1966. Din anul 1988, este protopsalt al Catedralei „Sf. Varvara” din Patras. În primii ani de studii a avut ca dascăli pe Spiridon Georgakopoulos și pe vrednicul de pomenire, Apostolos Valindras. S-a perfecționat în arta papadichiei și calofoniei sub directa îndrumare a renumitului dascăl Vasilios Nonis.

În 1990, își începe cariera didactică în ciclul gimnazial, iar din 1991 până astăzi este profesor de muzică folclorică elenă la Școala de Arte din Patras. De asemenea, este profesor și dirijor al corului școlii de muzică bizantină a Sfintei Mitropolii din Patras, cu binecuvântarea părintelui mitropolit Hrisostomos. În noiembrie 2007, a colaborat cu Fundația Apostoliki Diakonia pentru digitizarea a 120 de compoziții ale vrednicului de pomenire Arhonte Protopsalt Konstantinos Pringos. În septembrie 2005 a absolvit studiile de master de muzică bizantină ale Conservatorului de Stat din Atena sub îndrumarea prof.dr. Georgios Konstantinou. Din 2008 este directorul artistic și dirijorul corului psaltic „Kleida”.

A participat la numeroase concerte alături de prof. Christos Tsiamoulis și cu orchestra de muzică folclorică dirijată de acesta, abordând repertorii folclorice și psaltice inspirate din muzica laică. În 2010 a susținut o serie de cursuri de teorie a muzicii bizantine și tradiționale în cadrul programului european „Comenius” având ca beneficiari 50 de profesori. În septembrie 2013, a susținut în Sfânta Mănăstire Patriarhală din Chalki o serie de conferințe despre muzica tradițională elenă și turcească, la invitația Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Activitate compozițională. Între anii 1991-1992 a compus Oratoriul Bizantin de Crăciun; în 2011 a editat lucrarea ”Λειτουργικά κατ'ήχον” (Răspunsuri Mari pe glasuri), pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În 1994, a înregistrat Anastasimatarul integral, editat de Ioan Protopsaltul, sub formă paralaghie și melos. În același an, a înregistrat un album cu titlul „Slujba Sfântului Alexie, Omul lui Dumnezeu”, precum și un album cu titlul „Slujba Canonului Paraclisului Maicii Domnului”. În 2006, a înregistrat idiomele și slave la laudele din Postul Mare (compoziții proprii). În același an, a înregistrat un album cu cântări tradiționale laice împreună cu orchestra și corul Școlii de Arte din Patras. În 2007, a realizat un album cu titlul „Slujba Sfântului Constantin din Ydra” (compoziție proprie, împreună cu corul psaltic „Kleida”. A publicat un manual în 3 volume însoțite de înregistrări audio, conținând material muzical didactic pentru cei 3 anii de studii ai muzicii bizantine. În martie 2008, a înregistrat cântări din Slujba Tuturor Sfinților (compoziții proprii).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult