Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, ediția a XI-a, 16-20 Iulie 2018 - ziua întâi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

mcb ziua1 2018 siteLuni 16 iulie 2018, in deschiderea editiei a XI-a a Masterclass-ului de cant bizantin de la Iasi, asist.univ.drd. Adrian Sirbu, in calitate de gazda, a urat bun venit participanților, amintind numele profesorilor invitați, echipa de lucru, precum și programul evenimentului.

 

 A luat cuvântul Preacuviosul Părinte Arhimandrit Hrisostom Rădășanu, coordonatorul Sectorului Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a transmis gândul de binecuvântare al IPS Teofan. De asemenea, a vorbit despre importanta evenimentului devenit “tradiție” acum la cea de-a XI-a ediție ce se afla sub egida Sfântului Iosif cel Milostiv, “cântărețul” sau “făcătorul de axioane”, Mitropolitul Moldovei.

Compozitorul Viorel Munteanu, nelipsit de la edițiile acestui Masterclass,  a apreciat evenimentul ca fiind o mișcare susținută, o instituție însăși in care “modernitatea trebuie înrădăcinata in tradiție”.

Gabriel Cheșcu, delegat al Departamentului Centenar al Primăriei Iasi, a fost deasemenea prezent in deschiderea evenimentului, menționand  importanta acestui Masterclass între proiectele centenare care au loc in anul 2018.

 In continuare, Conf.univ.dr. Maria Alexandru si drd. Dimos Papatsalakis, din cadrul Universitatii „Aristotelis”(Tesalonic) au lansat invitația la aceasta ediție de “a arunca mrejele mai in adâncul muzicii bizantine pentru a descoperi frumusetea ei”,  exprimandu-si bucuria de a se afla într-un loc unde este iubita muzica bizantina.

A urmat slujba de pomenire a Pr Arhim. Iustin Parvul și a protopsaltului Lykourgos Angelopoulos, oficiată de către Arhim. Hrisostom Rădășanu.

Cursurile au debutat cu prezentarea echipei de Paleografie muzicală a Univ. „Aristotelis” din Tesalonic și cu implicarea studenților Secției de Muzică bizantină din cadrul Univ. Naționale de Arte „G. Enescu”-Iași, cu  tema: Octaihia. Exerciții pentru învățarea glasurilor și formarea vocii, avand ca indrumator pe conf. univ. dr. Maria Alexandru.

Au prezentat, de asemenea, monahul Filotheu Balan (cercetator) de la manastirea Petru Voda(Neamt) cu tema: Notații românești pre-hrysantice și exegeza lor, conf.univ.dr. Zamfira Dănilă- Cântări în limba română din Săptămâna Mare în manuscrisele de la Arhivele Naționale din Iași și din Biblioteca Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (comunicare însoțită de exemplificări muzicale susținute de membri ai Ansamblului „Floralia”), asist.univ.drd. Adrian Sirbu si studenții UNAGE Iași -„Energia” semnelor sau cum prind viață neumele psaltice - Studiu de caz: Doamne, strigat-am (cercetarea în baza Cursului de Master al prof. Georgios Konstantinou).

Tot in prima parte zilei, Echipa de Paleografie Muzicală a Univ. „Aristotelis” (Tesalonic) și studenții UNAGE (Iași), cu indrumarea  conf.univ.dr. Maria Alexandru, au sustinut o prezentare inedita cu tema: Muzica bizantină și copiii.

Mult asteptat a fost Cursul opțional de kanonaki (I) sustinut, in cea de-a doua parte a zilei, de catre conf.univ.dr. Maria Alexandru, la care s-au prezentat elemente introductive, tehnici de acordaj, precum si exerciții de bază in folosirea intrumentului muzical pentru accentuarea intervalelor specifice sistemului netemperat.

Elementele de tehnică vocală și interpretare au fost prezentate in cadrul Ansamblului psaltic (I) de catre asist.univ.drd. Adrian Sîrbu, urmand ca Echipa de Paleografie Muzicală a Univ. „Aristotelis” (Tesalonic) și studenții UNAGE (Iași) sa sustina prezentarea: Sfânta Kassia. Troparul Doamne, femeia. Melosul vechi bizantin, sub indrumarea  conf.univ.dr. Maria Alexandru.

Participantii s-au bucurat si de un scurt moment psaltic sustinut de Corul Psaltis al Mănăstirii Antim (București) și a invitatului surpriză: Protopsalt Konstantinos Angelidis(Corul Tropos, Atena)

Prima zi a Masterclass-ului de cant bizantin s-a încheiat cu un concert susținut de Corul Academic Byzantion, in Biserica Sf Sava din Iasi, de la ora 20.00.

Realizator:  pr. Nichifor Constantin Hrestic
PR
Asociația Culturală Byzantion

foto: pr. Silviu Cluci

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult