Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - ziua a doua

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

priveghere mcb17Marți, 11 iulie 2017, a doua zi de Masterclass, a fost debutul cursului de Ansamblu feminin care include elemente de tehnică vocală, stil și interpretare, susținut și anul acesta de doamna Mihaela Grăjdeanu, soprană la Opera Națională Română din Iași. Pe lângă exercițiile practice și recomandări utile, domnia sa a subliniat responsabilitatea psaltului pentru cântarea corectă, care încântă auzul și transmite, în același timp, un mesaj duhovnicesc.

Alternând lucrul minuțios în interpretare cu observații pertinente, sfaturi și exemplificări, domnul Panagiotis Neochoritis, a subliniat nevoia de a avea răbdare în cântare, accentul pe calitatate lucrului bine făcut, pe corectitudinea glasului și pe efortul personal de căutare a melosului interior care se direcționează către inimă și apoi se articulează în afară, în cântare.

Monahul Filoteu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă a deschis seria prezentărilor muzicologice cu lucrarea „Introducere în stilul stihiraric”. Ca preambul la slujba de priveghere a serii, prezentarea a făcut câteva comparaţii între muzica stihirilor compuse de Părintele Nectarie Schimonahul pentru slujba sfintei icoane Prodromiţa a Maicii Domnului şi muzica din câteva surse athonite şi constantinopolitane din prima jumătate a veacului al XIX-lea, punând accent în special pe tradiţia vie monahală, atât cât s-a mai păstrat în scris.

După amiază a continuat cursul de canonaki cu doamna conf. dr. Maria Alexandru și Ansamblu psaltic cu asist. drd. Adrian Sîrbu. În intervențiile care au precedat sau au însoțit lucrul la piesa Cel ce face pe îngerii săi duhuri..., domnul Adrian Sîrbu a pus accent pe comunicarea non-verbală dintre dirijor și membrii corului/ansamblului prin hieronimie, pe articularea cuvintelor, pe ison ca exercițiu de încălzire a vocii și pe alte exerciții de dozare a aerului și dezvoltare a plămânilor.

Seara s-a încheiat în Biserica Sfântul Sava cu slujba de priveghere în cinstea icoanei Prodromița. Răspunsurile la strană au fost date de corul academic Byzantion (strana din dreapta) și de corul Vlaho-Bizantin din Buzău (strana din stânga), și de participanți la Masterclass al căror nivel este avansat. În plus, și alți cursanți au putut să se alăture cântării, din biserică, partiturile fiind puse la dispoziție de organizatori.

lect.dr. Sorina Chiper
PR
Asociația Culturală Byzantion

Comentarii   

0 # RE: Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - ziua a douabeniportico 13-07-2017 09:27
Masterclass , academic ,... a-ti ajuns suuus , o sa fiti rapiti la cer ... :lol: :D :-) ;-)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult