Jurnal de eveniment_a treia zi de Masterclass

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

mcb16 ziua3 silviu cluci liturghie angelidisDacă a doua zi a Festivalului Masterclass International de Cânt Bizantin s-a remarcat prin lansări de carte, elementul de noutate al celei de-a treia zi a fost participarea la Sfânta Liturghie, de la ora 6.45, la Mănăstirea Golia. Răspunsurile la strană au fost date de psaltul Konstantinos Anghelidis de la corul Tropos din Atena și de corul Psaltis din București. 

Ziua a continuat cu sfaturile practice ale sopranei Mihaela Grăjdeanu pentru a asigura o bună respirație, emisie sonoră și susținere cu aer a ceea ce se cântă. Exemplificările sonore s-au făcut pe apihime, sub îndrumarea doamnei Conf. Univ. Dr. Maria Alexandru.

La cursul de interpretare al domnului Panagiotis Neochoritis s-a scos în evidență aspectul mistagogic al slujbelor ortodoxe  și nevoia psaltului de a căuta, continuu, și de a se îndoi de ceea ce știe. Echipa de paleografie muzicală de la Universitatea Aristotelis din Salonic a făcut o prezentare bilingvă despre mărturii și apihime în muzica bizantină, într-o abordare istorică și structuralistă. Prezentarea s-a bazat pe manuscrise, corelații între cele opt glasuri și armoniile muzicii antice grecești, și variații în modul de terminare a apihimelor, scoțând in evidență rolul important al apihimelor în exerciții didactice.  Apoi, părintele cercetător paleograf Filotheu Bălan a făcut o nouă prezentare pe tema Recunoașterea formulelor într-o partitură psaltică. Pornind de la manuscrise în vechea notație și în noua notație, parintele a argumentat că muzica psaltică ar trebui gândită în formule, ca unități structurale, și nu în note.  

După amiază a continuat cursul de Kanonaki și lucrul la ansamblu psaltic, pentru pregătirea concertului de la finalul evenimentului. S-a pregătit piesa Cu noi este Dumnezeu (în glasul plagal al patrulea, în tact tropăresc și apoi mai pe larg, în compoziția lui Hurmuz Hartofilax) și s-au abordat problematici de tehnică vocală și timbralitate. Repetiția în sine s-a făcut pe grupe de intermediari și avansați, exersându-se și intervențiile solo.

Până târziu, în noapte, domnul Neochoritis a răspuns apoi întrebărilor cursanților, pe subiecte referitoare la educația copiilor, ison, practica încurajată în unele biserici de a cânta credincioșii împreună cu psalții, modul în care se abordează răspunsurile mari, lucrarea interioară a psaltului, etc.

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

 

photo by Silviu Cluci

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult