Jurnal de eveniment_ A cincea zi de Masterclass

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

mcb16 ziua5 silviu cluci curs grajdeanuÎn ultima zi de Masterclass, la cursul de ansamblu feminin, soprana Mihaela Grăjdeanu a făcut o recapitulare a sfaturilor practice din zilele anterioare și a răspuns întrebărilor din public referitoare la încălzirea vocii, la cântatul în cor, la trecerea de la un registru la altul, la modul de a cânta al copiilor, etc.

Domnul Neochoritis, la cursul său de interpretare, a amintit faptul că prin citirea cu atenție a paralaghiei, psaltul trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în suflet – în sufletul celui care a compus, în sufletul său, ca interpret, și cum ar putea să interpreteze o frază pentru a transmite starea de rugăciune celor din biserică. Așa cum lumina, în biserică, variază în intensitate, tot astfel, prin cântarea psaltică, sufletul este pregătit prin tranziții subtile, ca și cum am aprinde sau am stinge o singură lumânare.  

Echipa de paleografie muzicală de la Universitatea din Salonic și corul Floralia, împreună cu doamna conf. dr. Maria Alexandru, au făcut apoi o prezentare despre noutăți legate de Școala de la Putna, iar corul Floralia, sub îndrumarea doamnei conf. dr. Zamfira Dănilă, a prezentat cântările tip podobie în tipăriturile românești. Workshopul a avut exemplificări vocale și instrumentale.

După pauza de prânz, pasionații de kanonaki au avut ocazia de a lucra din nou cu doamna conf. dr. Maria Alexandru, și corul mare al participanților a făcut repetiții pentru concert. De la 19.30, Catedrala Mitropolitană din Iași a găzduit concertul extraordinar de muzică bizantină, în prezența Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei. În discursul sau, ÎPS Teofan a apreciat continuitatea evenimentului și a acordat o distincție dirijorului corului Byzantion și președintele asociației culturale cu același nume, domnul prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. În concert, corul participanților a fost urmat de concertul corului Byzantion și al invitaților săi: arhid. Constantin Hurjui (Catedrala Patriarhală București), prof. Liviu Cruceru (București), și psaltul Maxim Câmpeanu (Biserica Doamnei, București). Revelația serii a constituit-o însă corul Mini Byzantion, care a impresionat prin voci curate, cristaline, și siguranța interpretării.

Seara s-a încheiat prin decernarea diplomelor de participare, într-un cadru festiv, în sala Verdi din complexul Palas – prilej de bucurie și de comunicare, în speranța stabilirii de noi prietenii care să strângă legătura dintre iubitorii muzicii psaltice din întreaga țară și din Grecia.     

Sorina Chiper

PR – Asociația Culturală Byzantion

 

photo by Silviu Cluci

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult