Deschiderea oficială a celei de a IX-a ediții a Festivalului-Masterclass Internațional de Cânt Bizantin

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

masterclass conferinta lansare foto 9 siteLuni, 4 iulie, la ora 9.30, în sala „Achim Stoia” a Universității de Arte George Enescu” din Iași, a avut loc deschiderea oficială a ediției a noua a Festivalului-Masterclass de Cânt Bizantin.

După rugăciunea Tatăl Nostru, Pr. Consilier Marian Timofte a transmis mesajul Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, și bucuria de a vedea un număr mare de cursanți, mai ales din rândul monahilor și al monahiilor. Discret, domnul Panagiotis Neochoritis – invitatul principal din Grecia – a salutat participanții, fiind urmat de doamna Conf. Dr. Maria Alexandru, îndrumător al evenimentului (Universitatea Aristotelis, Salonic), de soprana Mihaela Grăjdeanu (Opera Națională Română, Iași), de psaltul Antonios Aetopoulos (membru al Corului Bizantin Grec, Atena), de Conf. Dr. Nicolae Gheorghiță (Universitatea Națională de Muzică, București), și de Prof. Dr. Laura Vasiliu, îndrumător al evenimentului (Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași).

În discursul său, directorul artistic Adrian Sîrbu a amintit care sunt scopurile Masterclass-ului : un scop practic – acela de a înfrumuseța cântarea de la strană, și unul academic, acela de a împărtăși rezultatele cercetării din domeniul teoriei muzicale, al paleografiei și al istoriei muzicii. Această completare a activităților practice este necesară întrucât psaltul contemporan trebuie sa fie și muzician, și muzicolog. De asemenea, Masterclass-ul urmărește săîntărească legăturile dintre România și Grecia, cu posibilitatea de a-și extinde, în viitor, interesul spre alte arii geografice. De asemenea, domnul Adrian Sîrbu a subliniat faptul că prezența, în număr mare, a participanților îi face ctitori ai evenimentului. După prezentarea succintă a programului, domnia sa a exprimat mulțumirile organizatorilor adresate sponsorilor și partenerilor. 

Deschiderea oficială a fost urmată de slujba de pomenire a protopsaltului Lykourgos Angelopoulos și a arhimandritului Justin Pârvu.

Sorina Chiper,

PR Asociația Culturașă Byzantion

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult