Jurnal de eveniment - Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - ziua a patra

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

mcb17 ziua4 siteA patra zi de Masterclass a oferit un program diversificat, care a inclus, pe lângă cursurile obișnuite, prezentări muzicologice, istorice și lansarea unui album. Astfel, dimineața, cursanții au primit noi sfaturi utile din partea doamnei Mihaela Grăjdeanu, răspunsuri la întrebări și încurajări.

A urmat cursul de interpretare psaltică susținut de domnul Panagiotis Neochoritis, prezentarea domnului etnomuzicolog Costin Moisil, a echipei de paleografie muzicală din Salonic și a studenților Secției de Muzică Bizantină de la Iași, coordonați de doamna Maria Alexandru, care a susținut și cursul de kanonaki de după prânz. Pregătirea pentru concertul de a doua zi, în cadrul cursului domnului Adrian Sîrbu de Ansamblu psaltic, a fost urmată de lansarea albumului „Paraclisul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt,” prezentat de corul psaltic feminin „Filomenos” de la Parohia „Borzești” din Onești, și de cursul pentru avansați al domnului Neochoritis, de după cină.

În prezentarea sa, domnul Moisil s-a folosit de rezultatele cercetării sale pentru redactarea tezei de doctorat – Construcția muzicii naționale bisericești românești (1821-1914) – publicată în două volume tipărite de Editura Muzicală (2012, 2016). Cercetătorul a pornit de la opiniile muzicologilor din secolul XX cu privire la „românirea” cântărilor și a investighat în ce măsură acestea se verifică în cântările traduse de Macarie Ieromonahul, Anton Pann și Dimitrie Suceveanu. Domnul Moisil a discutat apoi unele afirmații ale lui Macarie și Pann care au condus la o înțelegere eronată a românirii și a oferit o explicație privind mecanismul adaptării stihirilor din greacă în română.

La cursul de interpretarea psaltică domnul Neochoritis a vorbit cu foarte multă dragoste despre specificul muzicii bizantine, care nu e doar o arta, ci un mijloc de a învăța să te rogi, să dobândești virtuți precum răbdarea, statornicia, simplitatea, armonia. La strană – a sugerat domnul Neochoritis – e mai bine să cânți obosit decât odihnit, pentru ca oboseala te eliberează de gânduri, or la strană este foarte important să poți fi liber. De asemenea, cei care sunt în stadiul de ucenici începătoti, este foarte important să își sistematozeze informația la care au acces și să avanseze cu pași mărunți.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult