Curs de muzică psaltică la Mănăstirea Văratec

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

DSC 25431

 

La Mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ a avut loc miercuri, 6 februarie 2013, un curs de muzică psaltică susţinut de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, şi de prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis“ din Tesalonic.

 

Cursul s-a derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la iniţiativa stavroforei Iosefina Giosanu, stareţa obştii de la Văratec, având susţinerea arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Expunerea a cuprins o parte teoretică şi una practică, fiind precedată de Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul maicilor de la Văratec şi de membrii Corului „Byzantion“, alături de părinţii mănăstirilor Sihăstria, Petru Vodă şi Bistriţa, dirijaţi de Georgios Konstantinou. La cursuri, au participat, pe lângă monahiile de la Mănăstirea Văratec, maici de la Mănăstirea Agapia, de la Mănăstirea Dragomirna din judeţul Suceava şi de la Mănăstirea Paltin - Petru Vodă. De asemenea, la curs au mai venit părinţii de la mănăstirile Sihăstria, Petru Vodă şi Bistriţa. „Maica stareţă Iosefina Giosanu a profitat de prezenţa la Iaşi a maestrului Georgios Konstantinou şi a prof. dr. Maria Alexandru, care predau la cursurile de master ale Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte «George Enescu» din Iaşi. Astfel, cei doi profesori au susţinut o parte din cursurile practice de interpretare a muzicii psaltice în incinta Mănăstirii Văratec. Au fost cursuri intensive în care s-a vorbit despre interpretarea muzicii psaltice, despre structuri ale glasurilor bisericeşti, despre tehnici de execuţie ale stărilor glasurilor bisericeşti, făcându-se audiţii cu psalţi de renume din spaţiul elen, pentru o mai bună studiere a acestor scări. S-au pus foarte multe întrebări cu privire la metode de predare a muzicii psaltice pentru începători şi avansaţi. Au fost nelămuriri în ceea ce priveşte metoda de organizare a unui grup psaltic la strană, la repetiţii sau într-un concert. În general, s-a observat un interes deosebit al celor 150 de monahi şi monahii prezenţi la curs. S-a pus problema continuării acestor cursuri şi în alte aşezări monahale din Arhiepiscopia Iaşilor“, a spus prep. univ. Adrian Sîrbu, de la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.

 

„Am avut parte de o întâlnire duhovnicească“

Vieţuitorii din mănăstiri care au participat la curs au fost deosebit de încântaţi să afle lucruri noi referitoare la muzica bizantină de la maestrul Georgios Konstantinou şi de la prof. dr. Maria Alexandru. „Am dorit ca acest curs să poată fi audiat de cât mai multe maici şi părinţi de la mănăstirile din judeţul Neamţ şi nu numai. A fost o zi binecuvântată în care am avut parte de o întâlnire duhovnicească. Mi-am dorit foarte mult să-i avem în mănăstirea noastră pe cei doi profesori, pentru că personal iubesc foarte mult muzica bizantină. Am descoperit foarte multe lucruri noi. Spunem că ştim câteva lucruri elementare despre muzica bizantină, însă astăzi (n.r. miercuri) am constatat că ne situăm la un nivel destul de scăzut, mai ales când am văzut câte particularităţi noi trebuie învăţate în psaltică. Participanţii au fost încântaţi de ziua de astăzi (n.r. miercuri), fiind impresionaţi de tot ceea ce s-a predat. Nădăjduim să mai avem astfel de întâlniri pe această temă“, a mărturisit stavrofora Iosefina Giosanu.

http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/curs-de-muzica-psaltica-la-manastirea-varatec

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult