Prof. Dr. Georgios Konstantinou

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prof. Dr. Georgios Konstantinou

S-a născut la 1961, în Galata, Mesolongios. Este absolvent al Academiei Pedagogice (1982) şi al Facultăţii Ştiinţifice de Educaţie fizică şi Atletism (1987). Activează ca învăţător în cadrul sistemului de educaţie din anul 1989. În 1982, devine absolvent al Conservatorului Athinaion, cu calificativul maxim din partea profesorului Athanasie Papazari.

 

Din 1981, este membru al Corului Bizantin Grec, condus de Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Sfintei Arhiepiscopii de Constantinopol, în cadrul căruia a luat parte la peste o mie de manifestări liturgice, concerte, emisiuni radiofonice, imprimări în Grecia şi în alte 31 de ţări ale Europei, ale Statelor unite ale Americii, ale Africii şi ale Asiei. În calitate de membru al Corului Bizantin Grec, participă la programul de cercetări asupra tradiţiei muzicale bisericeşti, analizate prin prisma teoretică şi practică.

Participă, de asemenea, la proiecte de interpretare a partiturilor muzicale ale primilor exegeţi, analizate prin tradiţia orală (înregistrări concerte), precum şi la proiecte de valorificare ale rezultatelor cercetărilor cu privire la metodele de predare ale muzicii bizantine. Din 1989, colaborează cu Radioul Bisercii Ortodoxe din Grecia, precum şi al Bisericii din Peiraios, cu emisiunile Tradiţia muzicală a Bisericii noastre şi Muzica psaltică – artă şi ştiinţă.

În calitate de Protopsalt, a activat în biserica 'Izvorul Tămăduirii' din Peiraias, în biserica 'Sfântul Dionisie' şi 'Întâmpinarea Domnului' şi în biserica 'Adormirea Maicii Domnului' (N. Irakleio). Giorgos Konstantinou a fost, de asemenea, bursier al Programului de trei ani de Studii Postuniversitare 'Alexandros Onasis', cu tema Maistorul bizantin Ioan Cucuzel şi sub îndrumarea profesorului Lycourgos Angelopoulos

În calitate de profesor de muzică bizantină, a predat la Şcoala de muizică 'Izvorul Tămăduirii' şi la Şcoala de Muzică a Mitropoliei Fthiotidos. Şi-a îndreptat atenţia în mod deosebit către înfiinţarea de coruri de elevi cu care a participat la diferite festivaluri de muzică bizantină din Grecia şi de peste hotare.

Georgios Konstantinou este cel care a înfiintat Catedra de Studii pentru absolventii de conservator, în domeniul muzicii bizantine, în cadrul Conservatorului de Stat din Atena (din 2002) si în cadrul Scolii de muzica Katerini (din 2007). Aici se studiaza discipline precum Muzica psaltica (cursuri teoretice de nivel ridicat), Arta dirijarii corului bizantin, Semiografia muzicii psaltice, Paleografie muzicala, Antichitate si Bizant, Paleografia manuscriselor muzicale, Glasuri si macamuri. A participat la simpozioane internationale de muzicologie, atât în Grecia cât si peste hotare, cu teme privind metodica predarii muzicii si muzica psaltica privita ca arta si stiinta.

În 1997, editeaza primul volum din seria lucrarilor cu titlul Teoria si practica muzicii bisericesti, volum ce se bazeaza pe materialul propus de programa analitica a Conservatoarelor si Scolilor de muzica bizantina din Grecia, pentru primul an de studii, încercându-se prin aceasta o abordare generala a teoriei si practicii acestui gen de muzica, conturându-se o imagine cât mai cuprinzatoare.

Din 2005 i s-a încredintat de catre Societatea "Apostoliki Diakonia" studierea lucrarilor muzicale ale renumitului Konstantinos Pringos, Arhonte Protopsalt al marii Biserici a lui Hristos, din Constantinopol. În cadrul acestui proiect, s-au editat Anastasimatarul (2005), Sfânta si Marea Saptamâna a Patimilor(2006), Florilegiu muzical, volumul I (2007) si volumul II (2008), însotite de înregistrari audio deosebit de rare cu Konstantinos Pringos.

În mai 2007, Georgios Konstantinou publica editia critica la Marele Teoreticon al muzicii, de Hrisant. Aceasta lucrare are o importanta covârsitoare în metodica predarii muzicii psaltice ca stiinta si deschide, totodata, noi orizonturi pentru analizele si comparatiile întocmite nu doar la nivel teoretic, ci si la nivelul partiturilor.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult