Corul Byzantion a pomenit, prin cânt, dascălii vremurilor trecute ale Academiei de Studii Economice din București

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

byzantion ase 100Membrii corului Byzantion au susținut un concert de muzică bizantină în memoria rectorilor și a tuturor dascălilor instituției, adormiți întru Domnul, cu ocazia manifestărilor centenarului ASE.

În săptămâna 1-7 Aprilie 2013, Academia de Studii Economice din București a fost îmbrăcată în sărbătoare. Una din cele mai prestigioase instituții academice din țară a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la decretul regal din 6 aprilie 1913 prin care s-au pus bazele învățământului universitar românesc din domeniul economic.

„Anul 2013 este anul centenarului. Vă invităm pe toţi membrii comunităţii noastre universitare, dar şi pe prietenii noştri din alte universităţi, institute de cercetare, organe ale administraţiei publice sau firme partenere, să ne bucurăm împreună! Să cinstim cu tot respectul memoria înaintaşilor, să depăşim cu demnitate dificultăţile prezentului şi să făurim cu încredere un viitor strălucit! Vivat, crescat, floreat!”, a afirmat, în mesajul din deschiderea oficială a manifestărilor, prof. univ. dr. Pavel Năstase, Rector al ASE și Președinte al Senatului Universitar.

Evenimentele artistice care au marcat sărbătoarea ASE au fost o dovadă de înaltă ținută academică, aspectele organizatorice fiind asigurate cu profesionalism de Asociația „Alumni ASE”. Istoricul instituției a fost evocat prin depuneri de coroane,  prin lansările a cinci volume legate de sărbătorirea centenarului, prin vernisaje, prin lansarea filmului documentar „Istoria ASE” realizat de TVR, prin inaugurarea muzeului ASE și prin acordarea distincției „Nihil sine Deo” Academiei, de către Casa Regală a României.

Prezența corului Byzantion în cadrul manifestărilor ASE 100 a reprezentat o deosebită onoare pentru membrii săi cu atât mai mult cu cât momentul muzical bizantin al interpreților ieșeni a constituit un preambul atât pentru concertul orchestrei „Camerata Regală” de la Ateneul Român, sub bagheta distinsului maestru Sabin Păutza, cât și pentru conferința binecunoscutului actor Dan Puric. De asemenea, membrii Byzantion au fost onorați de participarea alături de ei, în cadrul concertului, a profesorului grec Georgios Konstantinou.

Au fost interpretate cântări ale compozitorilor români și greci, extrase din emoționanta Slujbă a înmormântării mirenilor. Un moment aparte, de invocare a sonorităților bizantine, a fost reprezentat de o lucrare cu importanță istorică, trisaghionul Sfinte Dumnezeule în glas nenano, de Ioan Klada (secolul al XIX-lea), „al treilea izvor al Muzicii”, după Sf. Ioan din Damasc și Sf. Ioan Cucuzel. Este o pagină muzicală de referință a unuia dintre ultimii lampadari ai Catedralei „Sf. Sofia”, înaintea căderii Constantinopolului, în anul 1453, sub dominație turcească. Ecourile de altădată din catedrala Bizanțului au răsunat și acum, prin vocea, cu nuanțe athonite, a solistului Georgios Konstantinou. Ne-am regăsit, ca intepreți ai acestor imnuri de veacuri, în postura mijlocitorilor prin muzică ai înaintașilor imnografi precum Dimitrie Suceveanul, Macarie Ieromonahul, Ioan Popescu-Pasărea într-un dialog tainic, al sufletelor biruitoare, cu cei invocați spre pomenire, formatorii de școală ai Academiei.

Cuvintele pline de sens și de tensiune din cadrul textelor liturgice au atins un moment de maximă emoție în finalul concertului, prin fragmentul din irmosul calofonic Plâng și mă tânguiesc de Visarion Duhovnicul, care a activat la Mănăstirea Neamț la începutul secolului al XIX-lea și prin stihira cu același titlu, compusă de Amfilohie Iordănescu.

Deosebită prin complexitatea semantică a textelor, dar și prin diversitatea impresionantă de glasuri și de tacturi, slujba de pomenire a celor adormiți a reprezentat dintotdeauna, pentru noi toți, o chemare la zăbovire în tihna cugetării, o meditație intimă și realistă asupra scopului omului pe acest pământ.  Invocarea prin muzică a celor care au slujit această instituție, a fost vegheată și de înțelepciunea  personalității istorice a lui Nicolae Iorga, o piatră de temelie a învățământului ASE. Cuvintele lui sunt ecouri ale cuvintelor patristice de veacuri: „Gândul morții să-ți slujească în orice clipă, pentru a înțelege prețul vieții”.

Adrian Sîrbu

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Corul Byzantion - „Ca un om ai venit”, plagal glas IV, de arhiereul Gherman Neon Paron (sc. XVII)
Corul Byzantion - „Cuvine-se cu adevărat”
Corul Byzantion - Stihira „Acum, proorocia”
Corul Byzantion - Stihira „Betleeme, gătește-te”
Corul Byzantion - Slava „Astăzi se naște din Fecioara”
Corul Byzantion - Slava „Acestea zice Iosif”
Corul Byzantion - Irmosul Calofonic „Hristos se naște”
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, pe larg, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Matima „Hristos se naște”, de Balasie Iereul
Corul Byzantion - Irmos la Nașterea Domnului, de Macarie Ieromonahul
Corul Byzantion - Condacul Nașterii Domnului „Fecioara, astăzi”
Corul Byzantion - Stihira „Mai înainte de Nașterea Ta”
Corul Byzantion - „Fluierul cel păstoresc”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Piatra fiind pecetluită”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Mormântul Tău, Mântuitorule”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Prin mâncare a scos din Rai”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Pentru rugăciunile tuturor sfinților”, podobie glasul I
Corul Byzantion - „Nor al luminii”, podobie glasul I

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult