Corul „Byzantion“, prezent la Săvineşti în a treia zi de Crăciun

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

byzantion savinestiPrezenți la Sfânta Liturghie închinată Sfântului Ștefan, membrii grupului au bucurat sufletele credincioşilor din parohia „Sfinţii Voievozi“ - Săvineşti, Protopopiatul Roznov, județul Neamț, prin glasurile lor, la invitația părintelui paroh Petru Munteanu.

Părintele paroh Petru Munteanu a mulţumit membrilor Corului "Byzantion" atât pentru cântarea liturgică, cât şi pentru frumoasele colinde intonate. ”Astăzi, Corul "Byzantion" ne-a încântat nu numai cu frumoase colinde, ci şi cu respiraţiile inimilor lor altoite pe o iubire faţă de Mântuitorul Iisus Hristos pe care au reușit să ne-o transmită", a spus părintele paroh Petru Munteanu. La sfârșitul slujbei, membrii corului ”Byzantion” au interpretat câteva colinde. Mai mult, ei s-au alăturat acțiunilor inițiate de parohia ”Sfinții Voievozi” -Săvinești și au mers să colinde persoanele din cadrul Centrului pentru persoane vârstnice Roznov și de la Centrul de bătrâni ”Pietricica” Piatra Neamț. Corul ”Bzyantion” s-a format în anul 1997, pe vremea când membrii corului erau elevi seminarişti ai Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iaşi. ”Pe când aveam 16-17 ani, ne-am format un grup care a început să cânte această muzică, pe care noi o numim "muzică psaltică" sau "muzică bizantină" şi care este muzica Sfinţilor Părinţi şi a Bisericii Ortodoxe în general”, a declarat Adrian Sîrbu, dirijorul Corului ”Byzantion”. 

Corul ”Byzantion” are 35 de membri, în mare parte studenţi la Teologie, la Conservator, membri mai vechi, care se adună în diferite ocazii, în special la concertul închinat pelerinilor care vin şi se închină la Cuvioasa Parascheva, la concertele de colinde, dar merg şi în turnee la diverse festivaluri din Europa, iar în luna octombrie 2013 au susținut primul lor concert în Asia.”Este importantă colaborarea între noi şi această parohie. Noi nu o privim ca pe o colaborare contextuală. Trebuie să îndrăznim să privim preoţii din zilele noastre ca pe nişte oameni care se cuvine să iubească muzica”, a mai declarat Adrian Sîrbu.

http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/corul-byzantion-prezent-la-savinesti-treia-zi-de-craciun

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult