Corul „Byzantion“ din Iaşi, aplaudat la scenă deschisă de sute de suceveni

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

byzantion suceavaÎntr-o sală aproape neîncăpătoare, sute de suceveni au aplaudat la scenă deschisă evoluţia de excepţie a Corului de muzică psaltică „Byzantion“ din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, care a susţinut miercuri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, un concert cu muzică psaltică şi colinde tradiţionale.

Peste 800 de oameni au fost însufleţiţi de frumuseţea cântecului românesc, iar răsplata pentru regalul de muzică oferit de grupul ieşean au fost aplauzele, care nu conteneau să vină în cascadă, după finalul fiecărei piese muzicale.

În prima parte a concertului, coriştii au purtat haine negre, sobre, şi au ales să interpreteze câteva cântări psaltice, interpretare care a reprezentat „o invitaţie la o călătorie în istoria acestei minunate arte, în fascinaţia lumii modurilor bizantine, precum şi o reactualizare, o retrăire prin cele mai frumoase cântări din preajma Sărbătorii Naşterii Domnului”.

O explozie de culoare, de cânt, de vibraţie, de frumos, de armonie, pe aceeaşi scenă

Dirijorul Adrian Sîrbu a spus că muzica psaltică românească de tradiţie bizantină trebuie reînviată. În partea a doua a concertului, „Byzantion“ a ales să îi încânte pe suceveni cu colinde româneşti, unele cunoscute de public, altele mai puţin cunoscute, toate, însă, într-o interpretare de excepţie. Ajutaţi şi de instrumente tradiţionale, fluier, caval, clopoţei, dar şi de sunetul de toacă, fiecare colindă a avut o vibraţie aparte, în timp ce fiecare spectator a primit în felul să mesajul de bucurie că se apropie Crăciunul, prin muzică.

Coriştii ieşeni au ales pentru partea a doua a spectacolului să poarte elemente ce fac parte din costumul popular, cămăşi albe, bundiţe şi brâie tricolore. O explozie de culoare, de cânt, de vibraţie, de frumos, de armonie, toate pe aceeaşi scenă. Printre spectatorii care au aplaudat şi s-au bucurat de un concert de bună calitate, oferit de  „Byzantion“ s-a numărat şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de alţi preoţi slujitori din eparhiile sucevene.

„Un veac de muzică corală în Ţara de Sus“, volum lansat la Suceava

Concertul a fost precedat de lansarea cărţii „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus“, semnată de pr. Nicolae Pentelescu, care între anii 1958-1988 a slujit la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava. Cartea a văzut lumina tiparului prin sârguinţa preotului Justinian-Remus A. Cojocar, slujitor la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava. El a spus că „această carte prezintă istoria corurilor bisericeşti şi laice, patriotice şi folclorice, din Bucovina şi Moldova de Nord, între anii 1860-1970. Sunt informaţii inedite, însoţite de fotografii vechi de peste 100 de ani, şi documente originale. Cartea este o comoară pentru toţi cercetătorii şi istoricii interesaţi de cultura muzicală a poporului român“. Părintele Cojocar a completat că lansarea acestei cărţi este „o izbândă editorială, o carte unicat, care a ieşit de sub tipar prin osteneala mai multor slujitori, a Consiliului Local şi Primăriei Suceava, este o încununare a mai multor oameni”.

Aflat la eveniment, ÎPS Pimen a spus că „pe Dumnezeu îl lăudăm prin cuvânt, pe Dumnezeu îl lăudăm prin imagini – prin icoane, pe Dumnezeu îl lăudăm şi prin cântec, voce sau instrumente muzicale. Forma cea mai profundă, cea mai pătrunzătoare în sufletul nostru este cântecul”.

„O capodoperă”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat osteneala părintelui Justinian-Remus A. Cojocar, „de a împrospăta acest tezaur uitat, ca tinerii să fie instruiţi în această formă de cultură”. Părintele Cojocar a primit aprecieri şi din partea lui Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, care a spus că doi ani i-au trebuit preotului să studieze manuscrise aflate la bibliotecă, până să fie publicată cartea.

Venit special de la Cernăuţi, Iurie Levcic, şeful Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii din Cernăuţi, a spus despre carte că este „o capodoperă”, „un suport de curs pentru tinerii care vor să studieze istoria şi arta din Bucovina”.

„Ne dorim ca această carte să fie lansată şi la Cernăuţi. Sigur că la Conservatorul din Cernăuţi, la Facultatea de Teologie, la şcoli, la societăţi culturale, vor ajunge aceste cărţi. Ceea ce a făcut părintele Cojocar a fost o muncă colosală, un lucru nobil”, a completat Iurie Levcic.

Răsplată pentru talent

Profesorul de muzică Marian Palade, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, a spus că această carte îi este cunoscută, „am studiat această lucrare, care ar fi trebuit să iasă de sub tipar în perioada 1976-1980, dar atunci nu s-a putut. Părintele Nicolae Pentelescu a fost mare cunoscător al muzicii, un foarte bun dirijor, era foarte profund şi a înfiinţat multe coruri”.

Preotul Justinian-Remus A. Cojocar este de părere că „nu puteam face nimic fără Dumnezeu. Mă simt împlinit pentru că am putut să contribui cu puţin la cultura din Bucovina”. Circa 400 de volume ale lucrării „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus“ vor fi distribuite gratuit instituţiilor interesate. După lansarea de carte, preotul Cojocar a invitat pe scenă doi elevi suceveni de excepţie, Iasmina Răceanu, clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, şi Teodor Cătălin Popescu, elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, cu rezultate deosebite la învăţătură, elevi care au fost răsplătiţi cu câte o carte şi o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Alţi doi elevi talentaţi, Ionuţ Flutur, care a interpretat o piesă la fluier, şi Adrian Petraş, care a cântat o piesă, acompaniat la chitară, au fost aplaudaţi de publicul sucevean. Seara culturală a fost organizată de Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-12-13/Corul-Byzantion-din-Iasi-aplaudat-la-scena-deschisa-de-sute-de-suceveni#ixzz2nLcJNs7J

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult