Concert extraordinar de muzică sacră la Chişinău

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La 28 mai, în Sala cu Orgă din Chişinău, a avut loc un Concert de muzică sacră, organizat de Mitropolia Basarabiei, în cadrul căruia au evoluat Corul „Byzantion” din Iaşi, dirijor Adrian Sârbu şi Corala „Vocile Primăverii” din Chişinău, conducător Ştefan Andronic.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, preacucernicul preot Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei, a evidenţiat faptul că acest concert face parte dintr-un şir de activităţi organizate de către mitropolie, menite să promoveze în Basarabia cultul sfinţilor români, a spiritualităţii, culturii şi tradiţiei ortodoxe româneşti.


Cei peste 600 de spectatori ce au făcut sala neîncăpătoare, au avut ocazia să se convingă de frumuseţea muzicii bizantine, aplaudând în picioare minute în şir corul psaltic „Byzantion” ce a cântat pentru dată la Chişinău.

Ca semne de recunoştinţă pentru promovarea culturii şi valorilor muzicale ortodoxe româneşti pe cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, ambeleor coruri s-a conferit de către preacucernicul preot Sergiu Aga, consilier cultural, în numele Înaltpreasfinţiei Sale Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit Al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, diplome de onoare.

Prezent la concert, Părintele Mitropolit a declarat: „Mitropolia Basarabiei va mai organiza asemenea concerte, întrucât creştinii trebuie să cunoască tezaurul muzicii noastre bisericeşti, muzică care aduce pace, bucurie, seninătate sufletului nostru. Apreciem activitatea Sectorului Cultural al Mitropoliei Basarabiei, în mod special a părintelui secretar Ioan Cosoi şi a părintelui consilier Sergiu Aga, care au reuşit să organizeze o adevărată sărbătoare”.

Concertul de la Sala cu Orga este cea dea doua manifestaţie de acest gen a Mitropoliei Basarabiei. Primul concert organizat de Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a facut parte din Campania de Crăciun „În braţele mamei”, desfăşurată în iarna trecută. Concertul de caritate a avut loc pe data de 8 decembrie, în localul Filarmonicii Naţionale şi pe lângă artiştii din R. Moldova a evoluat şi Paula Seling cu un recital de colinde.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabieihttp://mitropoliabasarabiei.md/news/198/

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult