File de jurnal: MCB 2013, ziua 1

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

DSC 7971File de jurnal...

Pentru cei care sunt alături de Masterclass cu mintea, sufletul și inima, dar nu au putut fi prezenți la Iasi zilele acestea, câteva file dintr-un ... jurnal al fericirii de a-i avea alături pe câțiva mari dascăli, psalți și cercetători ai muzicii psaltice ...

 

Ziua unu.

Emoții și bucurie: Lykourgos Angelopoulos, omul mic la stat dar mare în maiestria împărtașită, a primit titlul de Doctor Honorius Causa din partea Universității de Arte ,,George Enescu”  din Iași. Încununare a unei activități dedicate cântării rodnice și învățării altora să sporească în psalmodiere, și semn de recunostință pentru contribuția adusă la dezvoltarea secției de Muzică Bizantină a Universității de Arte din Iași, ceremonia a fost marcată de cuvântul de deshidere rostit de doamna Rector, Prof. Dr. Atena Elena Simionescu, de Laudatio prezentat de doamna Decan a Facultatii de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, și, evident, de discursul Maestrului.  

Cursuri teoretice :

-          Georgios Konstantinou, în primul curs teoretic despre Cântările stihirarice, intervalică și ornamentică,  a transmis, printre altele, un mesaj simplu si pertinent: ascultati – cit mai mult, cit mai atent...

-          Nicolae Gheorghiță, în prezentarea cu titlul De la neumă la interpretare sau despre procesul compozițional în muzica bizantină, a subliniat o realitate istorică: procesul compozițional în muzica bizantină a fost imun la ceea ce, în studii literare, se numeste „ anxietatea influenței.”  Nu se punea problema plagiatului pentru ca însăși ideea de autor cu drepturi de proprietate asupra compoziției sale a apărut mult mai târziu de perioada bizantină.

-          Echipa de paleografie muzicală a Universității Aristotelis din Tesalonic și studenții secției de Muzică Bizantină au subliniat în prezentarea lor, în limbile română și greacă, viața și lucrarea Sfântului Vasile cel Mare și învățătura acestuia despre cântarea psalmilor, cu rol terapeutic asupra sufletului.

Cursuri practice :

 • -        cursul de canonaki – marchează un nou început la Masterclass. Predat de doamna Conf. Dr. Maria Alexandru, cursul este o întroducere în elemente de acordaj și scările glasurilor, însoțite de exerciții de bază.
 • -          Echipa de paleografie muzicală din Tesalonic și studenții secției de Muzică Bizantină a Universității de Arte din Iași au analizat, din punct de vedere istoric și muzicologic, stihira ,,Când se vor pune scaunele”
 • -          Ansamblu psaltic – mult așteptatul curs practic de interpretare – a lucrat în două grupe, cu Prof. Lykourgos Angelopoulos si Prof. Dr. Georgios Konstantinou. Concepute diferit ca abordare dirijorală și interpetativă, ambele au avut provocări pentru cursanți.
 • -          Cel mai asteptat curs – cel puțin de către participante – a fost cursul de ansamblu psaltic feminin. Pornind de la noțiuni despre vocea umană, articularea cuvintelor și respirație, cursul a combinat elemente de canto cu exerciții practice pe cântări inchinate Sfintei Varvara.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult