Dacă e iulie, e Masterclass de Cânt Bizantin la Iași

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

masterclas2012basilicaVineri, 12 iulie, Catedrala Mitropolitană va găzdui concertul din finalul evenimentului

 

În perioada 8-12 iulie 2013, Asociația Culturală „Byzantion”, în colaborare cu Universitatea de Arte ,,George Enescu din Iași, cu Mitropolia Moldovei și a Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, organizează a șasea ediție a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin. Evenimentul se înscrie în sfera de confluențe dintre spiritualitatea românească și cea grecească de inspirație creștin ortodoxă, dintre cercetarea temeinică a culturii muzicale bizantine, pregătirea teoretică a cursanților și dobândirea, de către aceștia, a abilităților practice de interpretare a muzicii psaltice.

 Ca elemente de noutate, ediția de anul acesta a Masterclass-ului se ocupă de instruirea cursanților în două grupe axate, conceptual, pe două direcții de prioritate: cursantii interesați mai mult de partea de execuție și interpretare, prin exemplificările oferite de dirijor, vor lucra sub îndrumarea maestrului Lykourgos Angelopoulos (Atena). Cursanții care sunt interesați mai mult de diferitele abordări interpretative ale aceleiași compoziții și redarea prin hironomie (gestica dirijorală psaltică), fără recurs vizual la notație în timpul interpretării, vor lucra sub îndrumarea prof. dr. Georgios Konstantinou (Atena). În plus, anul acesta oferim un curs de inițiere în acordajul și exemplificarea scărilor muzicale, cu ajutorul tradiționalului instrument cordofon bizantin numit „kanonaki”.

Un alt element de noutate este atenția deosebită acordată participantelor care vor deprinde, sub îndrumarea entuziastă și delicată a doamnei conf. univ. dr. Maria Alexandru (Tesalonic), elemente de ansamblu psaltic feminin. În premieră în România, cursantele vor avea privilegiul să exerseze tehnici de canto clasic și canto psaltic împreună cu una din marile voci ale Iașiului și ale României, soprana Lăcrămioara Maria Hrubaru-Roată.

Oferta academică și culturală a evenimentului cuprinde și ceremonia de decernare, din partea Universității de Arte „George Enescu” din Iași, a titlului „Doctor Honorius Causa” profesorului Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, dirijorul Corului Bizantin Grec din 1977 și figura canonică a muzicii psaltice grecești și internaționale.

Păstrând tradiția edițiilor anterioare, Masterclass-ul se va încheia cu Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină susținut vineri, 12 iulie 2013, de la ora 20.00, în Catedrala Mitropolitană, de către toți cursanții acestei ediții, sub îndrumarea dirijorală a maestrului Lykourgos Angelopoulos, și de către corul academic „Byzantion”. Începând cu acest an, organizatorii își propun, prin concertul din finalul evenimentului, încurajarea aparițiilor solistice ale tinerelor talente, alături de intepreți emblematici din spațiul cultural ecclesiastic elen.

Vă invităm să vă bucurați alături de noi de voci consacrate si de talente în devenire, care se vor reuni, în catedrala ieșeană a muzicii bizantine, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, să dea slavă Domnului și aripi rugăciunii, în cântare îngerească.

Sorina Chiper

Asociația Culturală „Byzantion”

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele postări pe forum

 • No posts to display.

Înregistrări YouTube

Ultimele Articole

 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A cincea zi

  mcb19 concertVineri, 19 iulie 2019, ultima zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au vazut și auzit roadele programului intens din această săptămâna, prin minirecitalul de muzică orientală clasică și concertul extraordinar de muzică bizantină. A fost și ziua recunoașterii contribuției dascălilor și a fiecărui cursant în parte.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A patra zi

  mcb19 ziua4Joi, 18 iulie 2019, a patra zi de Masterclass Internațional de Cânt Bizantin la Iași, a fost ziua în care, mai mult decât în celalalte, studenții și profesorii lor coordonatori au încântat participanții prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, Panagiotis Neochoritis, s-a ocupat în special de monahii și de provocările cu care se confruntă acestea.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A treia zi

  mcb19 ziua3 foto2Miercuri, a treia zi de Masterclass, a fost foarte variată în activități, care au mers de la exerciții individuale pentru îmbogățirea tehnicii vocale și lucru la ansamblu până la conferințe pe baza rezultatelor unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroștiințelor și prezentarea unor noi apariții  editoriale și discografice.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – A doua zi

  MCB19 ziua2A doua zi de Masterclass a început cu cursul practic de tehnică vocală, oferit de doamna soprană Mihaela Grăjdeanu. Cu mult tact pedagocic și răbdare, doamna Grăjdeanu i-a ascultat pe cei care au dorit să vină în față și să interpreteze un fragment muzical, insistând pe importanța respirației și pe modalitățile de care dispunem pentru mărirea capacității rezonatorilor naturali. De asemenea, prin audiere și analiză, s-au identificat două aspecte specifice tehnicii psaltice de interpretare: rezonanța toracică și rezonanța faringiană.

  în Program Citeşte mai mult
 • Masterclass Internațional de Cânt Bizantin - 15-19 iulie 2019 - Jurnal de eveniment – Prima zi

  mcb19 prima zi 800x533Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iași a douăsprezecea ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociația Culturală Byzantion și de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Municipiului Iași, evenimentul s-a deschis cu slujba de pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclass-ului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos și Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor (doamna Prof. Dr. Laura Vasiliu, Asist. Drd. Adrian Sîrbu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Conf. Dr. Maria Alexandru – Universitatea Aristotelis din Salonic), al doamnei soprane Mihaela Grajdeanu (Opera Română din Iași) și al Arhid. Profesor Razvan Constantin Stefan (Seminarul Teologic Ortodox București).

  în Program Citeşte mai mult